Web Sitemize Hoşgeldiniz 13 Aralık 2018

Piri Reis Metni Etkinlikleri Cevapları


Şimdiki Yazımızda “7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Piri Reis Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 128, 129, 130, 131, 132, 133″Konusundan Bahsedeceğiz

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  128  

ETKİNLİKLER

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde anlamını bilmediğiniz kelimeleri bulunuz. Metnin bağlamından hareketle kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Bulduğunuz kelimeleri cümle içinde kullanınız.

Cevap:

Fora: Yelken açtırma, mayna karşıtı.
Miço: Gemicilik bilgisi olmayan, henüz acemi durumdaki tayfa çocuk, tayfa yamağı.
Usturlap: Gök cisimlerinin yükseltisini ölçmekte kullanılan araç.
Tersane: Gemi yapılan yer, gemilik, tezgâh.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Küçük Piri, bir denizci ve büyük bir coğrafya bilgini olma yolunda nasıl yetiştirilmiştir?
Cevap: Piri Reis, amcasıyla beraber balık yakalamaya çıkıp amcasıyla beraber denizcilik konusunda sohbetler yaparak yetiştirilmiştir.

2. Piri Reis’in farklı uygarlıklardan denizcilik bilgileri toplaması onun nasıl bir kişiliğe sahip olduğunu gösterir?
Cevap: Onun meraklı ve araştırmacı, yeniliğe açık olduğunu gösterir.

3. Metne göre denizcilerin bilmesi gereken bilgiler nelerdir?
Cevap: Denizcilerin yön bulma, harita okumayı öğrenme ve matematik hesapları yapabilmeleri gerekir.

4. Piri Reis’in başarısının sırrı nedir?
Cevap: Araştırmacı ve meraklı olmasıdır.

5. Piri Reis’in çalışmalarından hareketle bir konu hakkında bilimsel bir çalışmanın yöntemleri neler olabilir? Anlatınız.
Cevap: Bilimsel çalışma yapmadan önce öncelikle araştırma yapılacak konuyu belirlemek gerekir. Daha sonra çeşitli gözlemler yaparak bilgiler toplanmalı ve bir sonuca varıp bilgileri insanlarla paylaşılmalıdır.

6. Piri Reis çalışmalarını sadece kendi deneyimleri ile gerçekleştirebilir miydi? Bilimsel gelişmelerin insanlığın ortak mirası olması konusunda neler düşünüyorsunuz?
Cevap: Hayır, gerçekleştiremezdi. Piri Resi, farklı ülkelerden, farlı kültüre sahip insanların birikimlerinden faydalanmıştır. Bilim, insanlığın ortak mirasıdır. Çünkü, bilimsel bilgiler tüm insanlığı ilgilendirir ve insanlığın yararını amaçlar.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  129  

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz “Piri Reis” adlı metinden ve aşağıdaki makaleden alıntılar yaparak “Piri Reis’in hayatı ve ünlü eseri Kitab-ı Bahriye” ile ilgili bilgi veriniz.

Cevap İçin Buraya TIKLAYINIZ

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  130  

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Metne göre Piri Reis, haritasını oluştururken ne tür yöntemler uygulamıştır?
Cevap: Denizcilik konusunda yaşanan gelişmeleri takip etmiş, o güne kadar oluşturulmuş tüm haritaları incelemiş, görevi esnasında aldığı notları derlemiştir.

b) Siz de yaşadığınız sokağın krokisini çiziniz. Bu çizimi yaparken ne tür ön çalışmalar yaptığınızı ve izlediğiniz yöntemi anlatınız.
Cevap: Krokiyi kendiniz çiziniz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  131  

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri inceleyerek uygun tablolara yerleştiriniz.

6. ETKİNLİK

Bilim insanı Marie CURİE (Mari KURİ)’nin hayatını konu edinen bir sunum yapınız.

Marie Curie Hayatı İçin BURAYA TIKLAYIN!

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  132  

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Yukarıdaki metni okuyunuz. Ailesinin ve yakın çevresinin verdiği hediyelerin Einstein üzerindeki etkisini değerlendiriniz
Cevap: Ailesinin ve yakın çevresinin verdiği hediyelerin Einstein üzerinde olumlu bir etki göstermiştir. Herkesin desteğini alan Einstein’in öz güveni yükselmiş, merak duygusu uyanmış ve bu sayede bir bilim insanı olmuştur.

b) Aşağıdaki hediyelerden hangisi geleceğinize yön verebilir? Neden?
Cevap: Hediyelerin tamamı geleceğimize yön verebilir. Çünkü, hayatımıza yön veren durumlar bazen bir eşya, bazen bir güzel söz olabilmektedir.

c) Yukarıda yaptığınız değerlendirmelerden de hareketle “meslek seçiminde ailenizin ve yakın çevrenizin önemi” konusunda duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Kendi duygu ve düşüncelerinize göre cevaplamalısınız.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) “16. yüzyıl Türk denizciliği” ile ilgili araştırma yapınız. Araştırmanızı aşağıdaki yazı taslağına göre hazırlayınız.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  133  

b) “16. yüzyıl Türk denizciliği” konulu bilgilendirici bir metin yazınız.

Cevap İçin Buraya TIKLAYINIZ

c) Yazınızda faydalandığınız kaynakları aşağıda verilen “kaynak gösterme kurallarına” göre düzenleyiniz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları İçin Tıklayın!


DERS KİTABI CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

Henuz yorum yapilmamis.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.