Hata! Javascript'inizi açınız
Web Sitemize Hoşgeldiniz 16 Eylül 2019

Patent İzleme Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf-Dersdestek Yayıncılık)

Şimdiki Yazımızda “7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık “Patent İzleme Metni” Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 271, 272, 273, 274, 275, 276 ” Konusundan Bahsedeceğiz

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 271 

İzleyelim

“Patent” videosunu izleyiniz. Aşağıda belirtilen sürelerde videoyu durdurup, soruları cevaplayarak olayların gelişimiyle ilgili tahminlerde bulununuz.

Uyarı: Belirtilen sürelerde videoyu durdurup soruları cevaplayabilirsiniz.

Söz Varlığım

Aşağıda verilen kelimeleri ve anlamlarını okuyunuz. Anlamı doğru verilen kelimelerin başındaki kutucuğa “D”, yanlış verilenlere ise “Y” yazınız. Anlamı yanlış verilen kelimelerin doğru anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bularak yazınız.

(D) başvurmak: Bir işin yapılması için bir kimsenin aracılığını istemek.

(Y) yöntem: Yöneltme işi, çekip çevirme, idare.
Bir amaca erişmek için izlenen, tutulan yol, usul, sistem, prosedür.

(Y) uzman: Hiçbir konuda bilgi, görüş ve becerisi olmayan kişi.
Belli bir işte, belli bir konuda bilgi, görüş ve becerisi çok olan (kimse).

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 272 

Aşağıda izlediğiniz videoda geçen cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki altı çizili kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Ben arşivinizi çok sevdim
Arşiv: Belge ve yazıların saklandığı yer, belgelik

Buluşlara ait bilgilerin tescillendikten sonra kamuya sunulması, toplumdaki herkesle paylaşılması yeni buluşların yapılması için çok teşvik edici oluyor.
Tescil: Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme

Çünkü buluşu yapan kişi haklarını devretmiş olabilir.
Devretmek: : Bir malın mülkiyetini, bir mal üzerindeki hakkı başkasına geçirmek

Çocuklar, sloganımızı hatırlıyor musunuz?
Slogan: Bir düşünceyi kolay hatırlanıp tekrarlanabilir bir biçimde ifade eden kısa, çarpıcı söz, motto

Patent çok özel bir belgedir, buluş sahibinin bütün haklarını korur.
Sözlük anlamı: Bilimsel ve teknik bir buluşun ya da böyle bir buluşu uygulama alanında kullanma hakkının kime ait olduğunu gösteren resmi belge.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 273 

İzleyelim – Cevaplayalım

➜ Aşağıdaki soruları “Patent” videosuna göre cevaplayınız.

1. Çocukların gezmeye gittikleri kurumun adı nedir? Günümüzde bu kurum hangi adı taşıyor?
Cevap: Çocuklar gezmek için Türk Patent Enstitüsü’ne gidiyorlar. Günümüzdeki ismi Türk Patent ve Marka Kurumu’dur.

2. Çocukların enstitüde dikkatlerini çeken buluşlar nelerdir?
Cevap: Deniz kirliliği, su kıtlığı, elektrik harcamaları ile ilgili buluşlar dikkatlerini çekiyor.

3. Tekin’in gazete raflarıyla ilgili söyledikleri bakkal sahibinin dikkatini çekiyor mu? Niçin?
Cevap: Tekin’in söylediği çözümü gereksiz gördüğü için dikkatini çekmiyor.

4. Tekin’in yapmayı düşündüğü buluş nedir?
Cevap: Yağmur yağacağını hisseden ya da yağmur yağdığında kendiliğinden açılan bir şemsiye yapmayı düşünüyor.

5. Nedim, Tekin’e niçin “mucit çocuk” diye sesleniyor?
Cevap: Tekin’in sürekli buluşları hakkında konuştuğu için.

6. Nedim’e göre buluş yapmak için ne gerekiyor?
Cevap: Çok okumak çok düşünmek ve çok çalışmak gerekiyor.

7. Nedim “Etrafımızda o kadar çok buluş var ki yenisini yapmak bence imkânsız. O yüzden de çalışmak bence çok gereksiz.” diyor. Nedim’in bu düşüncesine katılıyor musunuz? Niçin?
Cevap: Katılmıyorum. İhtiyaçlar arttıkça yeni buluşlara gerek duyuluyor.

8. Arkadaşları Tekin’i kurtarmak için ne yapıyorlar? Başarılı oluyorlar mı?
Cevap: Taksi ile Tekin’i yoldan alıyorlar. Patent Enstitüsü’ne gidip Tekin’in buluşu için patent alıyorlar. Evet başarılı oluyorlar.

Düşünceyi Geliştirmenin Yolları

İzlediğiniz metinden verilen aşağıdaki bölümde düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır? Açıklayınız.

Bu bölümde kullanılan düşünceyi geliştirme yolu tanımlamadır.
Çünkü kavramların anlamları üzerinde durulmuştur.

Konusunu ve Ana Fikrini Belirleyelim

Konu: Patent ve Türk Patent ve Marka Kurumu’nun işlevi.
Ana fikir: İnsanlar, buluşları çalmaya harcadıkları zamanı üretmeye harcasalar, mucitlerimizin sayısı daha da artardı.

Hedef Kitlesi Kim ?

Çizgi filmlerin hedef kitlesi kimlerdir?
Cevap: Çocuklar

Peki, izlediğiniz “Patent” adlı videonun hedef kitlesi kimdir? Bu videonun hazırlanma amacı nedir?
Cevap: Hedef kitlesi çocuklar ve gençlerdir. Bu videonun hazırlanma amacı, patent ve Türk Patent ve Marka Kurumu hakkında bilgi vermektir.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 274 

Tutarlı mı?

İzlediğiniz videonun başında verilen “patent” kavramıyla igili bilgiler ile çizgi filmde verilen bilgiler tutarlı mıdır? Yazınız.
Cevap: Evet tutarlıdır.

Canlandıralım

“Patent” adlı videodaki rolleri paylaşarak izlediğiniz hikâyeyi sınıfta canlandırınız. Canlandırma yaparken karakterlerin kişilik özelliklerini göz önünde bulundurunuz.

Patent Almanın Önemi

“Patent” adlı videoda izlediklerinizden ve öğrendiklerinizden hareketle patent almanın önemini açıklayınız
Cevap: Bir şeyi icat edene kadar büyük emek veririz. Emek verdiğimiz icatlarımızın karşılığının başkalarının eline geçip bize haksızlık yapılmaması için icatlarımız için patent almalıyız.

Metinleri Karşılaştıralım

“Buluşa Doğru” metninde işlenen konu ve örneklerle “Patent” videosundakileri karşılaştırınız.

Buluşa Doğru: Buluşların nasıl ortaya çıktığını/çıkabileceğini anlatan bir metindir.

Patent: Buluşların ortaya çıktıktan sonra ne yapılması gerektiğini, patentin önemini anlatan bir metindir.

İzlediğimizi Özetleyelim

İzlediğiniz videodaki olayları özetleyiniz.

Uyarı: Metni kendiniz özetleyebilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 275 

Kızarmış Patates Kutusunun Bulunması

Aşağıda verilen görselden ve bilgilerden hareketle “Bir buluşun önemli ve başarılı sayılabilmesi için hangi kriterlere uyması gerekmektedir? Niçin?” sorusunu cevaplayınız. Bu konudaki düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Bir ihtiyaca cevap verebilmesi, yaratıcı olması, sanayiye uygulanabilir olması ve uzun süre kullanılabilir olması gerekir.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 276 

Türkçelerini Kullanalım

Aşağıda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimeler ve bunlara TDK tarafından önerilen Türkçe karşılıklar verilmiştir. Bu kelimeler ile bunların doğru karşılıklarını eşleştiriniz

Bir Patent Hikâyesi Yazalım

Bir patent hikâyesi de siz yazınız. Yazmaya başlamadan önce kullanacağınız anlatım biçimini belirleyiniz. Yukarıdaki etkinlikte belirlediğiniz kelimelere hikâyenizde yer veriniz.

Uyarı: Hayal dünyanıza göre hikayeyi yazabilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları için Tıklayın!

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

Henuz yorum yapilmamis.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: YASAK!