Deli Dumrul Dinleme/İzleme Metni Etkinlikleri Cevapları


Şimdiki Yazımızda “7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 115, 116, 117, 118″Konusundan Bahsedeceğiz

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  115  

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken aşağıdaki olay örgüsü haritasında istenen bilgileri not alınız.

Dinlediğiniz Metnin Adı: Deli Dumrul
Şahıs ve Varlık Kadrosu: Hak Teala, Deli Dumrul, Azrail, Deli Dumrul’un babası, Deli Dumrul’un anası, Deli Dumrul’un hanımı
Zaman ve Mekân: Oğuzların yaşadıkları zamanlar.
Anlatıcı: Üçüncü kişi

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinle ilgili görüşlerinizi sebepleriyle birlikte yazınız.

Metinde, gerçekleşme ihtimali olmayan bir olay anlatılmıştır. Çünkü, Azrail’in gökten inip göğsüne bastırması, Azrail’le konuşmaları hayali bir olaydır.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  116  

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Aşağıda verilen deyimlerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Deyimler Sözlüğü’nden kontrol ederek ilgili boşluğa yazınız.

  • Can bulmak: Dirilmek, canlanmak.
  • Gözü tutmak: Güvenmek, beğenmek.
  • Yüz bulmak: Kendisine gösterilen hoşgörüden yararlanma yoluna gidip şımarmak, hoşa gitmeyen davranışlarda bulunmak.
  • Canını almak: (Allah C.C.) Öldürmek.
  • Nam salmak: Ününü her yana yaymak.
  • Meydan okumak: Kavga ya da yarışmaya çağırmak, korkmadığını ve çekinmediğini açıkça bildirmek.

b) Bu deyimlerden istediğiniz üç tanesini birer cümle içinde kullanınız.

“Kaslı vücuduyla herkese meydan okuyordu.”
“Kazandığı madalyalarla tüm ülkede nam saldı.”
“Yüz bulmasının sebebi sensin.”

c) Kullandığınız deyimler cümlenin anlamına nasıl bir katkı sağlamaktadır? Kısaca açıklayınız.
Cevap: Kullandığımız deyimler, anlatımı daha etkili ve canlı kılmıştır. Cümlelere farklılık getirmişlerdir.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Deli Dumrul canını kurtarmak için kimlerle konuşmuştur?
Cevap: Babasına, annesine ve hanımıyla konuşmuştur.

2. Deli Dumrul’u kendi ifadelerinizle tanımlayınız.
Cevap: Deli Dumrul, güçlü biridir. Bunun yanında Allah’ın tanıyan, dinine bağlı, büyükleriyle iyi ilişkiler kuran biridir.

3. Metinden hareketle günlük hayatta değiştirebileceğiniz durumlar nelerdir?
Cevap: 

4. Metinde Deli Dumrul eşinden de olumlu bir cevap alamasaydı başka kimin yanına gidebilirdi?
Cevap:  Teyzesi, amcası, halası gibi yakınlarının yanına gidebilirdi.

5. Dinlediğiniz metnin ifade ve söyleyiş özellikleri nelerdir? Daha önce bu metne ifade ve söyleyiş özellikleri bakımından benzer bir metin okudunuz mu?
Cevap: Hayır, daha önce böyle bir metin okumadım.

6. Zorbalıkla baş edebilmek için çözüm önerileriniz neler olabilir?
Cevap: Zorbalıkla baş edebilmek için iyi niyetli, sabırlı ve kararlı olunmalıdır.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  117  

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne farklı bir başlık yazınız. Başlığı verme nedeninizi açıklayınız.

Ben olsaydım metne Azrail’le Mücadele başlığını verirdim.
Çünkü metinde Deli Dumrul’un Azrail’le mücadelesi anlatılmaktadır.

6. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinden alınan aşağıdaki bölümü okuyarak soruları yanıtlayınız.

a) Bu bölümde ortaya konulan sorun nedir? Açıklayınız.
Cevap: Bu bölümde ortaya konulan sorun, Deli Dumrul’un ölen iki genci geri getirmeye girişmesidir.

b) Öğretmeninizin rehberliğinde gruplara ayrılınız. Yukarıdaki bölümde ortaya konulan soruna uygun taktığınız şapkanın temsil ettiği düşünceye göre çözümler üretiniz. Ardından grup sözcüsü seçerek düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Bunu arkadaşlarınızla beraber yapmalısınız.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  118  

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Dinlediğiniz “Deli Dumrul” metnini özetleyiniz.

Oğuz’da gücüyle nam salmış Deli Dumrul, bir gün Oba’dan ağlaması sesleri işitir ve iki yiğidin öldüğünü öğrenir. Bunun üzerine Azrail’le mücadele ederek yiğitlerin canını geri getirmek için harekete geçer.

Hak Teala bundan razı olmaz ve Deli Dumrul’a Azrail’i gönderir. Deli Dumrul Azrail’i öldürmek ister ancak Azrail güvercin olup uçar ve Deli Dumrul Azrail’in peşinden gider. Azrail, elini Deli Dumrul’un göğsüne koyar ve sanını alacağını söyler. Allah Teala, canı yerine can bulmasını söyler. Deli Dumrul, babasının yanına gider ve başından geçenleri anlatır. Ondan canını ister ancak babası isteğini kabul etmez. Sonra annesinin yanında gider annesi de kabul etmez.

Annesinden sonra hanımının yanına gider ve karısı can vermeyi kabul eder. Deli Dumrul, Hak Tealaya eşiyle beraber kendininde canını almasını ister. Hak Teala Deli Dumrul’dan razı olur. Bunun üzerine Azrail, Deli Dumrul’un babası ve annesinin canını alır. Deli Dumrul ve hanımı, 140 sene daha yaşar.

b) Yukarıda yazdıklarınızı, yazım ve noktalama kuralları yönünden gözden geçirerek tespit ettiğiniz yanlışları düzeltiniz.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Aşağıdaki cümlelerde altı çizili eklere dikkat ederek cümleleri okuyunuz.

Deli Dumrul bir kuru çayın üzerine köprü yapıyormuş.
Deli Dumrul’un köprüsünün yanına bir bölük oba konmuştu.
Konuk kahveden önce su içerse bu aç olduğunu gösteriyormuş.
Millî kültürümüz temasında yeni konular işlenecektir.
Masal dinlemeyi çocukken daha çok severmiş.

b) Yukarıdaki cümlelerde altı çizili ekler cümleden çıkarıldığında cümlenin anlamında nasıl bir değişiklik olmaktadır? Yazınız.

Cevap: Altı çizili ekler çıkarıldığında, cümlelerdeki zaman, dilek, şahıs anlamları değişmektedir.

Türkçe ve Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları İçin Tıklayın

Bir yorum

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.