Bilmece Metni Etkinlikleri Cevapları

Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı EKSEN Yayıncılık Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 118, 121, 122, 123 ” Konusundan Bahsedeceğiz

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 118  

1. Etkinlik

Aşağıdaki bilmecelerin cevaplarını bulmaya çalışınız. Cevaplarınızın doğru olup olmadığını, bu metnin işlenişinin sonunda yer alan “Bilmecelerin Doğru Cevapları” bölümüne (124. sayfa) bakarak kontrol edebilirsiniz.

• “Baldan tatlı, baltadan ağır.” (UYKU9
• “İçi bulut, dışı odun.” (EKMEK)
• “Gökte açık pencere, kalaylı bir tencere.” (AY)
• “Kandilde var, mumda yok; mendilde var, çulda yok.” (DİL)
• “Dağı var, taşı yok; köyü var, adamı yok; ırmağı var, suyu yok.” (HARİTA)

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

• Bilmece sormayı ya da cevaplamayı sever misiniz? Açıklayınız.
Cevap: Evet, bilmece sormayı ve cevaplamayı severim.

• Bilmecelerin hem eğlendirici hem de düşündürücü olduğu düşüncesine katılıyor musunuz? Açıklayınız.
Cevap: Evet, bilmeceler insanları hem düşündürür hem de eğlendirir. Doğru cevapları bulmak için aklımızı yorar ve düşünürüz. Cevabı bulduğumuzda ise sevinir, eğleniriz.

• Herhangi bir bilmece biliyor musunuz? Biliyorsanız sınıfta arkadaşlarınıza yöneltiniz.
Cevap:

Örnekler

Hangi karnede sıfır olmaz?
(Sağlık karnesinde)

Hangi macunla diş fırçalanmaz?
(Lahmacunla)

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 121  

3. Etkinlik

“Bilmece” adlı metni, bir kez de dramatize ederek okuyunuz. Bunun için önce aşağıdaki soruları cevaplayınız:

a. Sizce bu metnin türü nedir?
Metnin türü, Tiyatro‘dur.

b. Sizce bu metin, canlandırılmaya uygun bir metin midir? Açıklayınız.
Evet, metinde kişiler ve  diyaloglar mevcuttur. Bu yüzden canlandırmaya uygundur.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 122 

4. Etkinlik

a. “Bilmece” adlı metindeki anlamını bilmediğiniz kelimeleri defterinize yazınız.
b. Bu kelimelerin anlamlarını, metnin veya cümlenin anlamından tahmin etmeye çalışarak tahminlerinizi kelimelerin karşılarına yazınız.
c. Ardından bu kelimelerin anlamlarını sözlükten öğreniniz.
ç. Anlamını doğru tahmin ettiğiniz kelimenin yanına “ ” işareti koyunuz.

5. Etkinlik

Aşağıdaki her maddede, bir kelime grubu yer almaktadır. Her kelime grubu, “Bilmece” adlı metinden bir cümleyi oluşturmaktadır. Bir grupta yer alan bütün kelimeleri kullanmaya dikkat ederek anlamlı ve kurallı cümleler yazınız.

a. Sokakta aldım bir tane, evde oldu bin tane.
b. Efendim, hatta yemek vakti gelince tabii bize bir yemek yedirecekler.
c. İlk önce yemek odasının ortasına bir şey sererler.
ç. Bize birer çay birer de kahve getirirler.

6. Etkinlik

Metinle ilgili aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

1. Hacivat, Karagöz’e ne soruyor?
Cevap: Bilmece bilip bilmediğini soruyor.

2. Karagöz’ün Hacivat’ın sorusunu kendinden emin bir şekilde cevapladığı söylenebilir mi? Açıklayınız.
Cevap: Evet, söyleyebiliriz.”Yaa! Ne sandın? Bilmece demek, ben demek; ben demek, bilmece demek. Söyle bilmeceni, al cevabını.” sözleri kendinden emin olduğunu gösteriyor.

3. Karagöz ilk bilmeceye hangi cevabı veriyor? Karagöz niçin bu cevabı veriyor?
Cevap: İlk bilmeceye “tahtakurusu” cevabını veriyor. Onların çabucak çoğaldıklarını düşündüğü için bu cevabı veriyor.

4. Karagöz’ün bilmecelere doğru cevap vermekte başarılı olduğu söylenebilir mi? Açıklayınız.
Cevap: Hayır, söylenemez.Bütün bilmeceye yanlış cevap vermektedir.

5. Hacivat’ın “hastalara şifa, dertlilere deva” olarak anlattığı şey nedir? Siz Hacivat’ın bu düşüncesine katılıyor musunuz? Açıklayınız.
Cevap: Hacivat’ın “hastalara şifa, dertlilere deva” olarak anlattığı şey “limon”dur. Hacivat’ın bu sözüne katılıyorum. Çünkü, limon içindeki vitaminlerle bazı hastalıklara iyi gelir.

6. Hacivat, Karagöz’ü limon cevabına ulaştırmak için hangi ipucunu veriyor? Siz olsaydınız nasıl bir ipucu verirdiniz?
Cevap: Hacivat, Karagöz’ü limon cevabına ulaştırmak için çorba örneğini veriyor. Ben olsam, suratımı ekşitir ve bu şekilde ipucu verirdim.

7. Karagöz’ün, söylenenleri yanlış anlayan, alaycı bir insan olduğu söylenebilir mi? Metinden aktarımlar yaparak açıklayınız.
Cevap: Evet, söylenebilir. Verdiği cevapların tamamı bunu gösterir.

8. “Benim bilmecelere karnım tok.” cümlesinden ne anlıyorsunuz?
Cevap: Bu cümleden, “bilmecelerini kanmam, önem vermem” ifadesini anlıyorum.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 123  

9. Karagöz, metnin sonunda Hacivat’ı niçin dövüyor?
Cevap: Sorduğu bilmecelere çabucak cevap verdiğinden dolayı Hacivat’ı dövüyor.

10. “Bilmece” adlı metni beğendiniz mi? Açıklayınız.
Cevap: Evet, beğendim. Yanlış anlaşılmalarla dolu güzel bir metindi.

7. Etkinlik

Metinle ilgili aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

• Sizce yazar, okuduğunuz metin için niçin “Bilmece” başlığını kullanmış olabilir?
Cevap: Karagöz ve Hacivat’ın birbirlerine bilmece sormalarından dolayı bu başlığı kullanmıştır.

• Sizce bu başlık, metinde anlatılanlarla uyumlu, metne uygun mu? Açıklayınız.
Cevap: Evet, uygundur. Metinde, bilmecelere yer verilmiştir.

• Metnin yazarı siz olsaydınız metin için hangi başlığı kullanırdınız?
Cevap: “Karagöz’ün Bilmecelerle İmtihanı” başlığını koyardım.

8. Etkinlik

“Bilmece” adlı metnin tür özelliklerini fark etmenizi sağlayacak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

a. Yazar, “Bilmece” adlı metni niçin yazmış olabilir?
Cevap: Karagöz ve Hacivat’ın birbirlerine sordukları bilmecelerle okuyucuyu eğlendirmek için yazmış olabilir.

b. “Bilmece adlı metin, bence bir olay yazısıdır; düşünce yazısı değildir.” diyen biri, sizce bu düşüncesinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Evet, olay yazısıdır. Hacivat ile Karagöz’ün arasında geçen olayları anlatmaktadır.

c. “Bilmece’ adlı metinde anlatılan olayların gerçekten yaşanıp yaşanmadığı belli değildir.” diyen biri, sizce bu düşüncesinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Evet, belli değildir. Olaylar, kesinlik ifade etmemektedir. Yaşanmışta olabilir, yaşanmamışta.”

ç. “Bilmece’ adlı metinde anlatılan olaylar gerçekten yaşanmış olabilir.” diyen biri, sizce bu düşüncesinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Evet, haklıdır. Metindeki olay, gerçekten yaşanmış olabilir.

d. “Bilmece” adlı metindeki yay ayraçlar içinde yer alan ifadeler niçin kullanılmış olabilir?
Cevap: Karakterlerin duygu ve düşüncelerini, hareketlerini ifade etmek için kullanılmış olabilir.

e. “Bilmece” adlı metin, sahnede canlandırılmaya uygun mudur? Açıklayınız.
Cevap: Evet, uygundur. Diyaloglar ve kişiler bellidir. Dolayısıyla da kolaylıkla sahnelenebilir.

9. Etkinlik

“Siz Hacivat olsaydınız Karagöz’ün her şeyi yanlış anlaması size neler hissettirirdi, hangi tepkiyi ya da tepkileri vermenize neden olurdu?”

Hacivat olsaydım, Karagöz’ün her şeyi yanlış anlamasından dolayı canım sıkılırdı ve onunla muhatap olmak istemezdim. Yanından uzaklaşır ve onu kendi haline bırakırdım.

Türkçe ve Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları İçin Tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.