Web Sitemize Hoşgeldiniz 24 Mayıs 2019

Bilimsel Araştırma Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Dinleme Metni Etkinlikleri 6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık

Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı EKSEN Yayıncılık Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 264, 265, 266” Konusundan Bahsedeceğiz

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 264 Cevapları  

1. Etkinlik

“Sizce bilimsel bir araştırma yapılırken hangi ilke ve kurallara dikkat edilmelidir?” sorusundan hareketle sınıfta bir tartışma gerçekleştiriniz.

Tartışma sırasında, birbirinizin haklarına saygı gösteriniz. Tartışma sonunda ulaşılan sonuçları maddeler hâlinde tahtaya yazınız.

(Cevap İçin Tıklayınız)

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Neden ya da nasıl olduğunu merak ettiğiniz herhangi bir şey var mı? Açıklayınız.
Cevap: Evet var. Telefonlar sayesinde çok uzaktakilerle nasıl iletişim kurulabildiğini merak ediyorum.

Herhangi bir konudaki merakınızı nasıl, hangi yollarla giderebileceğinizi biliyor musunuz? Açıklayınız.
Cevap: Evet biliyorum. Gözlemleyerek, deney yaparak ya da araştırarak giderebiliriz.

“Bilimsel araştırma” ifadesinden ne anlıyorsunuz?
Cevap: Bilimsel araştırma, insanın algıladığı olgular hakkında sahip olduğu bilgisini artırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için gerekli olan süreç ve teknolojileri geliştirebilmek için gerçekleştirdiği bilgi üretim etkinlikleridir.

3. ETKİNLİK

a. Metni bir kez daha dinleyiniz.
b. Metni öğretmeninizden dinlerken ilk dinleme sırasında defterinize not ettiğiniz kelimelerin anlamlarını, metnin veya cümlenin anlamından tahmin etmeye çalışarak tahminlerinizi defterlerinize yazınız.
c. Ardından tahminlerinizin doğru olup olmadığını sözlükten kontrol ediniz.

Bu etkinliği bilmediğiniz kelimelere göre kendiniz cevaplamalısınız.

4. ETKİNLİK

3. etkinliği yaparken anlamlarını öğrendiğiniz kelimelerin her biriyle birer cümle kurunuz; kurduğunuz cümleleri defterlerinize yazınız ve sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

Bu etkinliği bilmediğiniz kelimelere göre kendiniz cevaplamalısınız.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 265 Cevapları  

Metinle ilgili aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

1. Metne göre öğrenme ve açıklama isteği niçin önemlidir?
Cevap: Herhangi bir şeyin ne olduğunu sorgularken bir olguyu ya da bir olayın nasıl ve ne zaman gerçekleştiğini öğrenmeye çalışırken bizi harekete geçirdiği için önemlidir.

2. Metne göre doğru soruları sorabilmek için öncelikle yapılması gereken nedir?
Cevap: Öncelikle düş gücümüzü ve aklımızı kullanmak gerekir.

3. Aklımız ve düş gücümüzün işlevleri nelerdir? Metinden hareketle açıklayınız.
Cevap: Aklımızın ve düş gücümüzün işlevleri, öğrenmek istediğimiz konuyla ilgili çeşitli varsayımlarda bulunmak, olayları neden sonuç ilişkisi üzerinden değerlendirmek.

4. Metne göre gözlem niçin önemlidir?
Cevap: Hem doğru soruları sormamızda hem de doğru yanıtları yakalamamızda yardımcı olacağı için gözlem yapmak önemlidir.

5. Metne göre gözlem nasıl olmalıdır?
Cevap: Metne göre gözlem, etrafımızda olup bitene karışmadan, onu etkilemeden olmalıdır.

6. Metne göre yanılmak niçin önemlidir?
Cevap: Yanılmak ve neden yanıldığını anlamak doğruya giden yolda önemli bir adımdır. Bu yüzden önemlidir.

7. Metne göre varsayımlarımızın yanlılığı ne anlama gelmektedir?
Cevap: Varsayımlarımızın yanlılığı doğru yolda olup olmadığımızı gösteren bir olgudur.

8. Metinde, deney ve gözlemlerin hangi işlevi ya da işlevleri üzerinde durulmaktadır?
Cevap: Üzerinde çalışılan şeyin diğer parçalarıyla kolayca bağlantı kurabilmektir.

9. Metne göre bulgularımızın kendi içinde ve birbirleriyle tutarlılığı ne anlama gelmektedir?
Cevap: Yapılan araştırmanının doğru olup olmadığı hakkında bilgi vermesi anlamına gelir.

10. Metne göre bir araştırmada bizi en çok ne yanıltır?
Cevap: Bizin en çok bulduklarımızı, bulmak istediklerimize uydurmak isteğimiz yanıltır.

11. Yazar, Kristof Kolomb’la ilgili hangi örneği, niçin vermiştir?
Cevap: Hindistan’a kestirme biçimde gitmek istemesiyle Amerika kıtasını bulması fakat buranın Hint kıyıları olduğundan emin olması örneğini vermiştir. “Bulduklarımızı, bulmak istediklerimize uydurmak.” konusunu anlatmak için vermiştir.

12. Yazar niçin her araştırmanın bir serüven olduğunu ifade ediyor? Metinden hareketle açıklayınız.
Cevap: Araştırmanın aşamalarının olması ve her aşamasında yeni maceralar yaşatmasından dolayı bir serüven olduğunu ifade ediyor.

13. Metnin konusu ve ana fikri nedir?
Cevap:
Metnin konusu: Bilimsel araştırma aşamaları
Ana fikir: Sonu ister başarılı ister başarısız olsun, bilimsel araştırma yaparken bütün aşamaları sırasıyla, sabrederek ve dikkatlice, mutlaka uygulamak gerekir.

14. Sizce “Bilimsel Araştırma Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” başlığı, metinde anlatılanlarla uyumlu, metne uygun mu? Metnin yazarı siz olsaydınız hangi başlığı kullanırdınız?
Cevap: Uygundur.

15. Yazar metnin son paragrafında bize hangi mesajları veriyor?
Cevap: Yüreklilik bu zorlu yolculuğa çıkmamızda etkili olsa da bütün bu süreç boyunca sabırlı olmalı, bilgilerimize başvurmalı, zekamızı kullanmaya çalışmalıyız.

6. Etkinlik

Öğretmeninizin sınıfa getirdiği videoları izlemeye hazırlanınız. Öğretmeninize, videoları önce sessiz izletmesini söyleyiniz. Ardından aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.
• Konuşmacının fiziksel görünümü, onunla ilgili neler düşünmenize yol açtı?
• Kullandığı jest ve mimikler, size konuşmacı hakkında neler düşündürdü?
• Konuşmacının yalnızca jest ve mimiklerine bakarak konuşma konusunun ne olduğu hakkında bir
tahminde bulunabilir misiniz? Açıklayınız. Ardından videoları, ses açık bir şekilde dinleyiniz ve her
videodan sonra aşağıdaki soruları cevaplayınız.
• Konuşmacı hangi konuda konuşmaktadır?
• Konuşmacının jest ve mimiklerini etkili bir şekilde kullandığını düşünüyor musunuz? Açıklayınız.
• Konuşmacının sözleriyle uyumlu jest ve mimikler kullandığı söylenebilir mi? Açıklayınız.

Uyarı: Bu etkinliği sınıf sınıf ortamında cevaplamalısınız.

7. Etkinlik

“Bilimsel Araştırma Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” adlı metnin önemli ve faydalı bir metin olduğunu düşünüyor musunuz? Niçin?
Cevap: Evet düşünüyorum. Bu metin bizlere bilimsel araştırma aşamaları hakkında önemli bilgiler verilmiştir.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları için Tıklayın!


DERS KİTABI CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

  1. Lale dedi ki:

    Hic beyenmedim

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.