Ben Kimim? Metni Etkinlikleri Cevapları


Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı EKSEN Yayıncılık Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 110, 113, 114, 115, 116, ” Konusundan Bahsedeceğiz

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 110  

1. Etkinlik

Cevap: Merak etmek, insanın yeni şeyler öğrenmesi ve yeni keşiflerde bulunmasını sağlar.

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

• Merak etmek niçin önemlidir?
Cevap: Merak etmek, yeni şeyler keşfetmenin anahtarıdır. Bu bakımdan önemlidir.

• Meraklı biri olduğunuzu düşünüyor musunuz? Açıklayınız.
Cevap: Evet, meraklı biri olduğumu düşünüyorum. Yeni şeyler öğrenmek ve keşfetmek için uğraş veriyorum.

• “Merak, öğrenmenin anahtarıdır.” diyen birinin bu düşüncesine katılıyor musunuz? Açıklayınız.
Cevap: Evet, katılıyorum. Bir şeyler öğrenmek için önce meraklı olmak gerekir. Merak olmadan bir şeylerin öğrenilmesi mümkün değildir.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 113  

3. Etkinlik

Biraz sonra bir kelime yarışması yapacaksınız. Bunun için üye sayısı eşit olan gruplar oluşturunuz. Bu yarışmayı kazanmak için aşağıdaki kelimeler ve kelime gruplarından daha çoğunun anlamını, verilen sürede tahmin edip yazıcı olarak görevlendireceğiniz bir arkadaşınızın kelimeleri ve bunların anlamlarını defterine yazmasını sağlamalısınız. Bu görev için 5 dakika süreniz bulunmaktadır.

Yarışmaya başlayınız ve 5 dakika sonunda daha çok kelimenin anlamını tahmin eden grubu öğretmeninizin rehberliğinde belirleyiniz.

Cevap: Bu etkinliği sınıfta yapacaksınız.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 114  

4. Etkinlik

Metinde anlamını bilmediğiniz kelimeler varsa bunların anlamlarını sözlükten öğreniniz ve bu kelimelerle cümleler kurarak bu cümleleri defterlerinize yazınız. Yazdığınız cümleleri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Bu etkinliği bilmediğiniz kelimelere göre yapmalısınız.

5. Etkinlik

A. Aşağıdaki bilgileri okuyunuz.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 115  

B. Deyimlerle ilgili okuduğunuz bilgilerden hareketle “Ben Kimim?” adlı metindeki deyimleri belirleyerek söyleyiniz. Öğretmeninizin değerlendirmesinden sonra doğru belirlediğiniz deyimleri tahtaya yazınız. Tahtaya yazılan bütün deyimlerin anlamlarını, sınıfa getirdiğiniz deyimler sözlüğünden öğreniniz.

Sözünü kesmek: Biri konuşurken söze karışıp onun konuşmasına fırsat vermemek.
Cümle: “Arkadaşının sözünü kesmen, hoş bir davranış değil.”

Pişmanlık duymak: Pişman olmak.
Cümle: “Bir anlık öfkeyle, daha sonra pişmanlık duyacağın sözler söyleme.”

Yüzü asılmak: Hoşnutsuzluğunu ifade etmek. Somurtmak.
Cümle: “Beklemediği bir tepki alınca yüzü asıldı.

Nefesi kesilmek: Etkilenmek, hayran olmak.
Cümle: “Resmin güzelliği karşısında nefesi kesildi.”

Dünyaya getirmek: Doğurmak
Cümle: Dünyaya getirdiği evladını sokağa atmış.

6. Etkinlik

“Ben Kimim?” adlı metinde anlatılanları göz önünde bulundurarak aşağıdaki cümleleri anlamlı ve kurallı bir şekilde tamamlayınız.

Cevap:

7. Etkinlik

Metinle ilgili aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

1. Meraklı, Uslu’ya ne soruyor?
Cevap: Anne ve babasının nerede olduğunu soruyor.

2. Uslu, Meraklı’nın sorusuna nasıl bir tepki veriyor?
Cevap:  Bu soruya şaşırarak tepki veriyor.

3. Uslu, Meraklı’ya niçin kızıyor?
Cevap: Sözünü kestiği için kızıyor.

4. Uslu, Meraklı’ya hangi hikâyeyi anlatıyor?
Cevap: Okyanustan dönen somon balığının öyküsünü anlatıyor.

5. Uslu, niçin Meraklı’yı gereksiz yere heyecanlandırdığını düşünüyor?
Cevap: Anne babasının, nehirde bir yerde olduklarını düşündürdüğü için gereksiz yere heyecanlandırdığını düşünüyor.

6. Meraklı neye çok üzülüyor?
Cevap: Anne babasını bulamayacağı için üzülüyor.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 116  

7. Meraklı’nın ailesinin uzun yolculuklarının nedeni olarak metinde ne anlatılıyor?
Cevap: Güvenli bölgelere ulaşmak ve tehlikelerden korunmaktır.

8. Meraklı, Uslu’ya niçin teşekkür ediyor?
Cevap: Anne babasına ne olduğu hakkında bilgi verdiği ve onu anladığı için teşekkür ediyor.

9. Uslu’nun anlattığı hikâye, Meraklı’yı nasıl etkiliyor, onun hangi kararları vermesine yol açıyor?
Cevap: Karamsarlığından kurtuluyor. Bunun yanında pişmanlık duymaması ve meraklarının peşinden koşması gerektiğini anlıyor.

10. Bilge Somon’un ettiği sözler Meraklı’ya hangi kararları aldırıyor?
Cevap: Büyük denizlere gitmeye, pişmanlık duymamaya karar veriyor.

11. Meraklı niçin Uslu’yu soru yağmuruna tutmaya başlıyor?
Cevap: Merakını gidermek ve bilmediklerini öğrenmek için soru yağmuruna tutuyor.

12. Metin nasıl sona eriyor?
Cevap: Metin, Meraklı’nın yolculuk planlarıyla sona eriyor.

13. “Ben Kimim?” adlı metni beğendiniz mi? Açıklayınız.
Cevap: Evet, beğendim.

14. Metin, düşüncelerinizde herhangi bir değişikliğe yol açtı mı? Açıklayınız.
Cevap: Evet, oldu. Merak ettiklerimin peşinden koşmam gerektiğini anladım.

8. Etkinlik

Metnin konusunu ve ana fikrini belirlemek için aşağıdaki soruları cevaplayınız.

• Metinde yazar ne anlatıyor, neden söz ediyor?
Cevap: Somon Balığının anne babasını merak etmesinden söz ediyor.

• Sizce yazar bu metni hangi amaçla yazmış olabilir?
Cevap: İnsanlarda merak duygusunu uyandırmak için yazmış olabilir.

• Yazarın bu metinde okuyucuya aktarmak istediği asıl fikir, vurguladığı ileti nedir?
Cevap: Bir şeyler öğrenmek istiyorsak önce merak etmek gerekir.

9. Etkinlik

Metnin içeriğine uygun bir başlık belirlemek için aşağıdaki soruları cevaplayınız.

• Sizce yazar, okuduğunuz metin için niçin “Ben Kimim?” başlığını kullanmış olabilir?
Cevap: Somon Balığı’nın kim olduğunu öğrenmeye çalışmasından dolayı bu başlığı kullanmış olabilir.

• Sizce bu başlık, metinde anlatılanlarla uyumlu, metne uygun mu? Açıklayınız.
Cevap: Evet, uyumludur. Metinde, kim olduğunu öğrenmeye çalışan bir balıktan bahsedilmiştir.

• Metnin yazarı siz olsaydınız metin için hangi başlığı kullanırdınız?
Cevap: “Meraklı Balık ” başlığını koyardım.

10. Etkinlik

a. Aşağıdaki kelimelerden ve kelime gruplarından her birine, konuşurken ya da bir yazı yazarken hangi durumda, niçin başvurulduğunu açıklayınız. “Ama, fakat, ancak, lakin, bununla birlikte ve buna rağmen”

b. Sınıfta, dilediğiniz konuda ve herhangi bir hazırlık yapmadan bir konuşma yapınız. Konuşmanızda,yeri geldikçe “ama, fakat, ancak, lakin, bununla birlikte ve buna rağmen” geçiş ve bağlantı ifadelerinden uygun olanını kullanınız. Arkadaşlarınızdan konuşmanızı, bu ifadelere yer verip vermediğiniz ve amacına, işlevine uygun kullanıp kullanmadığınız bakımından değerlendirmelerini isteyiniz.

Bu etkinliği kendiniz yapınız.

Türkçe ve Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları İçin Tıklayın

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.