Web Sitemize Hoşgeldiniz 13 Aralık 2018

Afyon Metni Etkinlikleri Cevapları


Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe Afyon Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları Sayfa 146, 147, 148, 149, 150, 151

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 146  

1. Etkinlik

A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten ve TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğünden bulunuz.


B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından üç tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.

Haşhaşlı kek çok güzel görünüyordu.
Yolcu uçağı rotasını şaşırınca başka bir hava alanına niş yapmak zorunda kaldı.
“Biraz daha dikkatli olmalıyız, yoksa ipin ucunu kaçıracağız.”

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar ve ailesinin gezecekleri yerlerin özelliklerini araştırma sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Yazar ve ailesi hangi tarihi yerleri gezeceklerini belirlemek, hangi yemekleri yiyeceklerini öğrenmek ve kaybolma gibi bir sorunla karşılaşmamak için gidecekleri yerleri araştırıyorlar.

2. Afyon’a komşu olan iller hangileridir?
Cevap: Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli, Uşak ve Kütahya’dır.

3. Metinde, Afyon’a ait hangi tarihî ve doğal güzelliklerin adı geçmektedir? Açıklayınız.
Cevap: Metinde Karahisar Kalesi,  İhsaniye Kervansarayı, Emre Gölü, Kayıhan Göynüş Vadisi ve Kaya Kiliseleri  gibi tarihi ve doğal güzelliklerin adı geçmektedir.

4. Yazarın Afyon gezisinde en ilginç bulduğu şey nedir?
Cevap: En ilginç bulduğu şey Çamur banyosudur.

5. Ülkemizin hangi şehirlerini gezip görmek istiyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: (Örnektir) İstanbul’u gezmek istiyorum. Çünkü İstanbul, ülkemizin en kalabalık şehridir. Ayrıca, birçok doğal ve tarihi güzelliğe sahiptir.

6. Bir şehir kuracak olsanız şehrinizin hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Açıklayınız.
Cevap: Şehrimde yeryüzü şekillerinin engebeli olmamasını, iş imkanlarının olmasını, tarihi ve doğal güzelliklere sahip olmasını isterdim.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 147  

3. Etkinlik

A) Aşağıdaki görselleri inceledikten sonra “Dünyamın Yedi Harikası” başlıklı metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

B) Yukarıdaki metinden hareketle kendi dünyanızın harikalarını anlattığınız bir konuşma yapınız.

Dünyamın Harikaları

Sevgili Arkadaşlar

Dünya’nın harikası denince illa bir yapı olarak algılamamak gerekir. Zira, harika denilen şey bazen birinden işitilen güzel bir söz, bazen bir yemek, bazen geçirilen hoş vakit olabilmektedir.

Benim de dünyamın harikaları vardır. Bunlardan ilki annem, ikincisi ise babamdır. Anne ve babam benim en değerlilerimdir. Bunun yanında kardeşlerim de benim harikalarımdandır. Onlarla geçirdiğimiz güzel vakitler bir harikadır. Aynı şekilde arkadaşlarım da harikalarımdandır. Zira, onlarla sürekli iç içeyiz. İyisiyle kötüsüyle beraber vakit geçiririz. Kitaplar da benim harikalarımdandır. Başucuma koyduğum ve büyük bir merakla okuduğum kitaplar…İşte benim harikalarım bu şekildedir ve bu harikalar beni hayata bağlar, hayattan zevk almamı sağlar.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 148  

4. Etkinlik

Afyon gezisine katılan yazar, Afyon’daki çiçekçilerden birine girerek annesi için bir buket hazırlatmıştır. Grafikteki sütunlar çiçek türlerini, grafiğin sol tarafındaki sayılar ise bukette yer alan çiçek sayılarını göstermektedir. Bukette bir tane kırmızı gül bulunmaktadır. Diğer sütunlardaki çiçek türlerini aşağıdaki bilgilerden hareketle siz yazınız.

Bilgiler:
1. Bukette, kırmızı gülün sayısından üç fazla beyaz gül bulunmaktadır.
2. Bukette, birbiriyle eşit sayıda pembe ve beyaz karanfil vardır.
3. Beyaz gülün sayısından iki fazla kırmızı karanfil bulunmaktadır.
4. Beyaz karanfil sayısının üç katı sarı papatya vardır.
5. Boş kalan sütun ise beyaz papatya sayısını göstermektedir

Sorular:
1. Hangi iki çiçek türünün sayılarının toplamı 17’dir?  Beyaz papatya-sarı papatya
2. Size göre soldan 4. sütun hangi çiçek türünün sayısını göstermektedir? Beyaz gülü göstermektedir.
3. En az sayıdaki çiçek türü sayısı ile en çok sayıdaki çiçek türü sayısının toplamı kaçtır? 15’dir.
4. Grafikteki çiçek isimlerini sağdan sola doğru sıralayınız.
Cevap: Beyaz papatya, kırmızı gül, beyaz karanfil, beyaz gül, pembe karanfil, sarı papatya, kırmızı karanfil

5. Etkinlik

A) Aşağıda verilen özelliklerden hangileri okuduğunuz “Afyon” metninde görülmektedir? Yanlarına çarpı (X) işareti koyarak belirtiniz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 149  

B) Yukarıda özelliklerini işaretlediğiniz metin türü aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A) Gezi yazısı

C) “Afyon” metninin tür özelliklerini taşıyan bir metin yazınız. Metninize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

Örnektir

Gazişehir Gaziantep’e Yolculuk

Gerçekten de Türkiye’nin her bölgesi gibi Gaziantep’te mükemmel bir şehir. Bu şehre geldiğiniz zaman yapabileceğiniz o kadar şey var ki, hangisini yapabileceğinize karar veremeden saatin gece olduğunun farkına bile varmazsınız. Peki Gaziantep’te neler yaptım.

Öncelikle şehrin ortasında onlarca otelden birinde konakladım. Ve ardından sabah vaktinde burada gelenekselleşmiş olan Beyran kahvaltısını yaptım. Beydan, bir çeşit etli ve pilavlı çorba olarak da düşünebileceğiniz bir yemek. Bunu kahvaltıda tüketmek enerji vermekle birlikte daha lezzetli olduğu için biz de sabah yedik.

Beyrandan sonra sırada katmer var. Mükemmel bir katmeri tek başınıza yemenizi tavsiye ederiz. Çünkü bir daha bu kadar lezzetli bir katmeri başka yerde bulamayabilirsiniz.

Ve sırada Kemikli Bedesten, Zincirli Bedesten ve Hanlar , Hamamlar derken, kale vardı. Görkemli ve harika görüntüsü ile Gaziantep Kalesine gittik. Ama kale maalesef restorasyonda imiş ve biz de sadece yan kısmı müze olan bölgeye girebildik. Ama inanın burası bile gezilmeye değer harika bir yerdi. Ve Kurtuluş Savaşının bir çok simgesini burada görebilirsiniz.

Mükemmel bir yer Gaziantep ve Gaziantep kalesi, en yakın zamanda siz de kesinlikle buraları gezmelisiniz.

Alıntıdır

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 150  

6. Etkinlik

Okulunuzda yürüttüğünüz bir proje kapsamında sınıf olarak gezi düzenleyeceğinizi hayal ediniz. Bu gezinin planını yaparak aşağıdaki formu doldurunuz.

Uyarı: Bu formu kendiniz doldurmalısınız.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları  Sayfa 151  

7. Etkinlik

A) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Sıfat tamlamalarını bularak örnekteki gibi altlarını çiziniz.

Balıkçıların kovalarında irili ufaklı balıklar var.

Eğlenceli bir gezi olacağa benziyor.

Kız Kulesi, masalsı bir kuledir.

Her yerde tarihî yapılar var.

Bugün ilginç bir efsane dinledik.

B) Aşağıdaki atasözlerini sıfatlar ve isimler bölümlerinden uygun sözcükleri seçerek örnekteki gibi tamamlayınız.

2. İşleyen demir pas tutmaz.
3. Acı patlıcanı kırağı çalmaz.
4. Aç tavuk kendini buğday ambarında sanır.
5. Ak akçe kara gün içindir.


DERS KİTABI CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.