8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Birey ve Toplum Tema Değerlendirme Cevapları


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Birey ve Toplum 3. Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları Sayfa 96, 97

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 96

Hoca evin damından düşer. Acı içinde yerde kıvranırken komşuları yardıma gelir.
– Hocam, koca adamsın nasıl düştün damdan, biraz dikkat etseydin, derler. Bu arada Hoca’ya yardım etmek için çekiştirerek daha çok canını yaktıklarının farkına bile varmazlar. Hoca acılar içinde seslenir:
– Siz çekilin, bana damdan düşen birini getirin, benim hâlimden ancak o anlar, diye bağırır. (İlk dört soruyu metne göre cevaplayınız.)

1. Metinde asıl anlatılmak istenen nedir?
Metinde anlatılmak istenen: Kötü bir duruma düşen kimse, başkasının başına gelen kötü bir şey nedeniyle onun düştüğü durumu iyi anlar.

2. Metinde vurgulanan değer nedir?
Cevap: Metinde vurgulanan değer, halden anlamak ve empati kurmaktır.

3. Birine yardım etmek isterken ona zarar verdiğiniz anlar oldu mu? Yazınız.
Cevap: Bu soruya kendiniz cevap vermelisiniz.

4. Metinde anlatılanları karşılayacak atasözleri yazınız.

Cevap: Damdan Düşen Damdan Düşenin Hâlini Bilir
Ateş Düştüğü Yeri Yakar.”
Komşunun Hakkında Hüküm Vermeden Önce İki Ay Onun Mokasenleriyle Yürü

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 97 

5. Aşağıdaki deyimleri tamamlayınız.
Cevap:

• Acı patlıcanı kırağı çalmaz.
• Burnu Kaf Dağında Olmak.
• Deveye boynun eğri demişler, nerem doğru ki demiş.
• Eski köye yeni adet.
• Pişmiş aşa su katılmaz.
• Yangına körükle gitmez.

6. Paragrafta asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) İçinde yaşadığı toplum, bireyi şekillendirir.

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisi amaç-sonuç cümlesidir?
Cevap: C) Kapıyı kapatmak üzere ayağa kalktı

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ögelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?
Cevap: D) Güneş / akşam karanlığında / son bir defa / göz / kırptı.

9. “İnsanların çoğu, yaptıkları şeyden vazgeçme noktasına geldiklerinde hedeflerine oldukça yaklaşmışlardır.” cümlesinin ögelerine ayrılmış şekli aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) özne / zarf tamlayıcısı / yer tamlayıcısı / zarf tamlayıcısı / yüklem

Türkçe ve Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları İçin Tıklayın

Bir yorum

Cevapla

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.