Hata! Javascript'inizi açınız
Web Sitemize Hoşgeldiniz 26 Ağustos 2019


8. Sınıf Türkçe Dörtel Yayınları Duygular Tema Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Dörtel Yayınları Çalışma Kitabı 5. Tema Duygular Değerlendirme Soruları Sayfa 135, 136, 137, 138

A. 1, 2, 3, 4 ve 5. soruları aşağıdaki şiire göre cevaplayınız.

1. Sizce şair nasıl bir duygu içindedir? Yazınız.
Bence şair, sevinç, mutluluk duyguları içerisindedir.

2. Şair, şiirde ne tür hayallere yer veriyor? Açıklayınız.
Kendini memlekette hayal ediyor. Ayrıca, kuşların kendinden kaçmadığını, çocuklarla beraber çember çevirdiğini, kahve içtiğini ve bütün insanların kardeş olduğunu hayal ediyor.

3. Şairi sevindiren olay aşağıdakilerden hangisidir? İşaretleyiniz.
Cevap: Yaşadıkları ve aldığı mektup sonrasında kendini memlekette hissetmesidir.

4. Şiiri okuduğunuzda kendinizi nasıl bir duygu içinde hissediyorsunuz? Niçin?
Kendimi murlu ve huzurlu hissediyorum. Çünkü, şiir mutluluk ve huzurdan bahsediyor.

5. Şiirin içeriğine yönelik bir soru da siz yazıp cevaplayınız.
Şair kimden mektup alıyor?
Şair annesinden mektup alıyor.

B. Aşağıdaki cümlelerin bazı yerlerinde noktalama işaretleri yanlış kullanılmıştır. Noktalama işaretleri doğru olan cümlelerin başına D, yanlış olanların başına Y yazınız.

(D) Bu dört yol ağzında – gelip geçenler azalmıştı – bir ses durdurdu onu bu defa.
(Y) Sonra adam sordu yine? “Evin var mı baba.”
(Y) Yaşlı adam; Duydunuz mu, deniz kızlarının sesi bu.
(D) Genç adam: “Orası dediğiniz neresi kaptan?”
(Y) — Muhtar Efendi buna bir şey demiyor mu diye sordum?
(D) Peki, niçin onları da burada okutmuyoruz?
(D) O, temiz İstanbul telaffuzu, inanılmayacak kadar tatlı bir sesle: — Benim adım Munise, hocanım, dedi.

C. Aşağıdaki cümlelerle cümlelerin sınıflandırmaya yönelik özelliklerini eşleştiriniz.

Ç. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını bulup işaretleyiniz.

Aşağıdaki dört soruyu yukarıdaki parçaya göre cevaplayınız.

1. Mektubun yazılış amacı nedir?
Cevap: A) Anne ve babasının ona gösterdiği özene teşekkür etme.

2. Yazarı mutlu eden nedir?
Cevap: C) Yüksek ve asil kalpli bir anne ve babaya sahip olma

3. Yazarın genel kural olarak örnek aldığı nedir?
Cevap: D) Anne ve babasının sözleri

4. Aşağıdakilerin hangisi yazarın söylediği bir sözdür?
Cevap: A) Gazi’nin Nutku Türk gençliğine düstur oldu.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin fiili; öznesine göre etken, nesnesine göre geçişlidir?
Cevap: C) Bu sabah 7.30 otobüsünü kaçırdım.

6. “Hayatta her şeye gül, neşeli ol, insan ol…” cümlesi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap: D) İsim cümlesidir.

7. Aşağıdakilerden hangisi yükleminin türüne göre farklı bir cümledir?
Cevap: A) Asil kalpli anne ve babaya sahip olmak da başlı başına bir mutluluktur.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapı yönünden farklıdır?
Cevap: B) Kitabı ona verdiğim için mutluyum.

(2019-2020) DERS KİTABI CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

Henuz yorum yapilmamis.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.