Hata! Javascript'inizi açınız
Web Sitemize Hoşgeldiniz 23 Ağustos 2019


7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları “İlk Kar” Metni Etkinlikleri Cevapları

Şimdiki Yazımızda “7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları İlk Kar Metni Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 199, 200, 201, 202 “Konusundan Bahsedeceğiz

DERSE HAZIRLIK

1. Kış mevsimi sizde hangi kavramları çağrıştırmaktadır?
Cevap: Yağmur, çamur, soğuk, kar, dolu, soba, kış uykusu, hortum, çığ gibi kavramları çağrıştırmaktadır.

2. Yaşadığınız olayları günü gününe yazmanın ne gibi faydaları olabilir?
Cevap: Yaşadığımız olayları günü gününe yazdığımız zaman, canımız istediğinde o olayları okuyabilir. Böylece unutulmasını engelleyebiliriz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  199  

ETKİNLİKLER

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri yazarak anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

hoşnut: Bir davranış, bir durum veya bir kimseden memnun olan, yakınması olmayan, memnun.

beniz: Yüz ya da yüzün rengi.

omnibüs: Bir zamanlar İstanbul’da dolmuş olarak kullanılmış büyük at arabası.

müstahdem: Bir işyerinde hizmette, ayak işlerinde çalıştırılan (kimse), hizmetli.

Pervasız: Çekinmez, korkusuz, sakınmaz (kimse).

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Metnin birinci kısmına göre ilk kar düşmesine çocukların ve yetişkinlerin tepkileri nelerdir?
Cevap: İlk kar düşmesinin çocuklar ve yetişkinler çok sevinmiş ve hayaller kurmuşlardır.

2. Metnin ikinci kısmında anlatılan kışın sefalete dönüşmesinin nedenlerini belirtiniz.
Cevap: Isınma sorunu, yakacak arama çabaları, yolların kardan kapanması ve çığ tehlikesidir.

3. Kış aylarında çevrenizde yaşayan hayvanlara yardımcı olmak için neler yapabilirsiniz?
Cevap: Kapı önlerine barınaklar yapabiliriz. Hatta sokak hayvanlarını evlerimize alıp ısınmalarını sağlayabiliriz.

4. İlk düşen kar tanelerine dehşet içinde bakanların yanı sıra bu durumu kutlayanların da olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cevap: Herkes ilk karın yağışını kendi yaşanmışlıklarına göre değerlendirmiştir.

5. Kışı güven içinde yaşayanların, kıştan zarar görenleri düşünmeden kutlama yapmaları duyarsızlık mıdır?
Cevap: Bence bu durum hem duyarsızlıktır hem de duyarsızlık değildir. Kişilerin kıştan zarar görenleri de düşünmeleri gerekir. Bunun yanında anın tadını da çıkarmaları gerekir.

6. Dünyanın farklı coğrafi bölgelerinde yaşayan bir çocuk ile sizi buluşturan ortak insani değerler neler olabilir? Belirtiniz.
Cevap: Eşitlik, barış, hoşgörü, kardeşlik, merhamet, güven, sevgi ve saygı.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinle ilgili iki soru da siz hazırlayıp bu soruları arkadaşlarınıza sorunuz.

Kar yağışı nerede gerçekleşmiştir?

Öğretmen, müstahdem ve bekçiler kimlere “Eve! Eve gidin!” diye bağırıyorlardı.

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin özetini aşağıdaki boşluğa yazınız.

Rivoli’de yılın ilk karı yağmaya başlamıştı. Akşamdan beri yağan kar lapa lapa, kocaman kocaman yağıyordu ve bu durum herkesin keyfini yerine getiriyor, hayaller kurdurtuyordu. Kara bakmayan tek kişi Stardi’ydi.

Okul çıkışı herkes çılgınlar gibi eğleniyordu. Her yer bembeyaz olmuş, öğrencisinden öğretmenine herkes karın tadını çıkarıyordu. Öğrenciler hoplayıp zıplıyor ve kar yutup bıyıkları, sakalları beyaza bulanmış öğretmen, müstahdem ve bekçiler “Eve! Eve gidin!” diye bağırıyorlardı. Ama kışı kutlayan o öğrenci keşmekeşine kendileri de gülüyordu…

Kışı kutlarken zor durumda olan insanları da düşünmek gerekir. Ne giyeceği, ne ayakkabısı ne de ısınacak ocağı olan çocuklar var. Eğlenirken yakacak bulamayan insanları, yolları kardan kapanmış ve bundan dolayı dış dünya ile bağı kopan köyleri, çığ tehlikesi altındaki yerleri aklımızdan çıkarmamalıyız.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  200  

5. ETKİNLİK

Metinden alınmış bazı cümleler aşağıda verilmiştir. Cümleleri ifade ettiği duygularla eşleştiriniz.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Aşağıdaki metinleri karşılaştırarak benzer ve farklı yönlerini tespit ediniz.

Benzer Yönleri

  • Her iki metinde yaşanılan olay anlatılmıştır.
  • Metinleri yaşayan kişiler yazarlardır.

Farklı Yönleri

  • İlk kar metninde tarih ve yer bellidir. Diğerinde ise belli değildir.
  • İlk kar metninde gözlemlere, ilk çocukluk metninde ise yazarın düşüncelerine yer verilmiştir.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  201  

b) Tespit ettiğiniz farklılıklardan yola çıkarak “İlk Kar” metninin türünü sebepleriyle birlikte yazınız.

Cevap: İlk kar metinin türü günlük‘tür. Çünkü, yaşanılan bir olay, günü gününe, olduğu gibi ve tarih belirtilerek anlatılmıştır.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde anlatımla ilgili bazı hatalar yapılmıştır. Bu hataları bulup örnekteki gibi düzeltiniz.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen anlatım bozukluklarını bularak sebebini örnekteki gibi boşluğa yazınız.

1. Eminim kupayı aldığımızı sınıf arkadaşlarımız duymuş olmalı.
Anlamca çelişen sözcüklerin bir arada kullanılması.

2. Bugün komşumuzun burnundan düşen bin parçaydı.
Deyimin yanlış anlamda kullanılması.

3. Yapışık binalarda oturmak insanı mutsuz ediyor.
Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması.

4. Sisli havalarda kaza yapma şansımız artar.
Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması.

5. Size verilen ücreti küçümsemeniz doğru mu?
Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması.

6. Başarı için sürekli çalışmak gerekir.
Gereksiz sözcük kullanılması.

7. Öğrencilere yeni ders programını hatırlatacağım.
Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması.

8. Annemle babamın çok benzer ve ortak yönleri vardı.
Gereksiz sözcük kullanılması.

9. Anahtarlarını masanın üzerinde bulamamış.
Gereksiz sözcük kullanılması.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  202  

9. ETKİNLİK

Kışı sokakta geçiren insanları gördüğünüzde hangi duyguları hissedersiniz? Bu durumdaki insanların yaşam şartlarının düzeltilmesi için neler yapılabileceğiyle ilgili düşüncelerinizi paylaşınız. Sorular sorarak konuşmanıza arkadaşlarınızı da dâhil ediniz.

Kış mevsimini sokakta geçiren insanları gördüğümde çok üzülürüm. Onların halleri beni derinden etkiler. Sokakta yaşayan insanlar içi bir şeyler yapma düşüncem oluşur ve elimden geldiğince onlara yardım eder, bir nebze de olsa içlerinin ısınmasını sağlamaya çalışırım.

10. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Öğretmeniniz rehberliğinde belirlediğiniz bir gün sonunda aşağıdaki şablona bir günlük tutunuz.

b) Yazdıklarınızı anlama dayalı anlatım bozuklukları bakımından gözden geçirerek gerekli düzeltmeleri
yapınız.

Uyarı: Bu etkinliği öğretmeniniz rehberliğinde yapmalısınız.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları İçin Tıklayın!

Etiketler:

(2019-2020) DERS KİTABI CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

Henuz yorum yapilmamis.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.