Hata! Javascript'inizi açınız
Web Sitemize Hoşgeldiniz 22 Eylül 2019

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayınları İnsanlığın Cesaret ve Onur Simgesi: Helen Keller Dinleme Etkinlik Soruları ve Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ders destek Yayıncılık İnsanlığın Cesaret ve Onur Simgesi: Helen Keller Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 32, 33, 34, 35, 36, 37

Söz Varlığım

Aşağıdaki altı çizili kelime veya kelime gruplarının anlamını dinlediğiniz metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

İki yaşını doldurmaya birkaç ay kala ateşli bir hastalık geçirdi.
Tahminim: Bir şeyin içini tamamlama.
Sözlük anlamı: dolu duruma getirmek, dolmasını sağlamak.

Aşağıdaki kelime gruplarını anlamlarıyla eşleştiriniz

Dinleyelim – Cevaplayalım

➜ Dinlediğiniz metni daha iyi anlamak için aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Helen Keller, hastalığı sonucu hangi duyularını kaybetmiştir?
Cevap: Görme, konuşma ve işitme duyularını kaybetmiştir.

2. Helen hangi düşüncesinden sonra konuşma dersleri almaya karar vermiştir?
Cevap: Hastalığının tedavisi bitip, yaşamsal tehlikeyi atlattığında ders almaya başlamıştır.

3. Helen hangi fakülteden mezun olmuştur?
Cevap: Helen, Cambridge Okuluna başladı, 1904 yılında ise Edebiyat Fakültesi diplomasını aldı.

4. Helen hangi özellikleri sayesinde dönemin ünlüleriyle dostluk kurabilmiştir?
Cevap: Helen Keller etkinlikleri ve  çalışmaları sayesinde bir çok farklı çevreden bir çok dost edindi.

5. Helen’ın görme engelli olan ya da olmayan her kişiye “çevrelerine bakabilmelerine karşın baktıkları çevrelerini zaman zaman göremediklerini” öğrettiği olay nedir?
Cevap: Yalnızca üç gün daha görebileceğinizi düşünün. Nasıl tüm ayrıntıları gördüğünüzü anlayacaksınız. Üç gün daha işitebileceğinizi düşünün. Her bir sesin, her bir notanın nasıl özlemle  ruhunuza dolduğunu göreceksiniz. Yaşanacak üç gününüz kaldığını düşünün. Yaşamın  tüm saniyelerini nasıl özlemle  yaşadığınızı göreceksiniz. diyerek insanların dikkatini çekmiştir.

6. Helen neden kitap yazmak istemiştir?
Cevap: Helen Keller için yaşam, ya cesaret isteyen bir deneyim, ya da hiçti. Kendi deneyimlerini ve insanlara umut aşılama düşüncesini kitap yazarak herkese iletmek istemiştir.

7. Helen’ın cenaze töreninde konuşan Senatör Lister Hill (Listır Hil), ifadelerinde Helen’ın hangi özelliklerinden bahsetmiştir?
Cevap: “O, ölmedi,  yaşamaya devam edecek. Helen Keller , hiç ölmemek üzere doğmuş, az rastlanan ölümsüz  isimlerden birisidir. Tüm dünyaya, cesaret ve inancın sınırları olmadığını gösteren  bu kadının kitapları okunduğu, öyküleri anlatıldığı sürece o yaşayacak” demiştir.

Kendimizi Onların Yerine Koyalım

Helen’ın anne ve babasının yerinde olsaydınız Helen’la ilgili neler hissederdiniz? Helen’a nasıl davranırdınız? Anlatınız.
Cevap: Onunla gurur duyar ve ona her zaman destekçisi olduğumu belli ederdim.

Helen’ın yerinde siz olsaydınız bu hastalıkla nasıl mücadele ederdiniz? Söyleyiniz.
Cevap: Ben olsam yılmadan bu engelimin bendeki diğer özelliklerimi daha iyi kullanabilmemi tetiklemesine çalışırdım. Hayattan asla kopmaz, insanlarla iç içe olurdum.

“Ama Helen yenilgiye uğramayı kabullenmektense durmaksızın çalışarak bu savaşından başarıyla çıkmayı seçmişti.” diyen bir yazar olsaydınız Helen Keller’ın kişiliği ile ilgili düşünceleriniz neler olurdu?
Cevap: Helen’in kararlı, sabırlı ve azimli olduğunu düşünürdüm.

Ana Fikri Belirleyelim

Yazarın bu metni ele alış amacı nedir? Yazar niçin Helen Keller’ın biyografisini yazmak istemiştir?
Cevap: Yazar bu metni, Helen’in insanlara örnekliğini göstermek için yazmıştır. Yazar, bu biyografiyle Helen’i insanlara örnek göstermiş ve her zaman çalışıp çalışmayla başarıya ulaşılacağı düşüncesini anlatmaya çalışmıştır.

Özetleyelim

“İnsanlığın Cesaret ve Onur Simgesi: Helen Keller” metnini özetleyiniz.

Bu metin küçük yaşlarda engellerle hastalıklarla boğuşan Hellen Keller’ın geçirdiği hastalıkları sonrası yaşadığı olumsuz durumları ama bu durumlar karşısında yılmadan öğretmeni Sullivan ile birlikte tarih yazacak bir mücadele ile okumasını araştırmalar yapmasını insanlara örnek olmasını ve de sonunda yazmış olduğu biyografik yani kendi yaşam öyküsünü anlatmasını konu edinir.

Farklı Başlıklar Bulalım

Dinlediğiniz metnin başlığı neden “İnsanlığın Cesaret ve Onur Simgesi: Helen Keller”dır? Bu başlık bir başlığın taşıması gereken aşağıdaki özelliklerin hepsini taşıyor mu? Söyleyiniz.
Konu hakkında fikir vermelidir.
İlgi çekici olmalı, yazının okunması için istek uyandırmalıdır.
Çok uzun olmamalıdır.
Anlatılanların tamamını kapsamalıdır

Cevap: Evet, bu şartların hepsini taşıyor.

Dinlediğiniz metne farklı başlıklar bulunuz.

“Başarı ve Azim”
“Hayattan Kopma”

Tür Belirleyelim

Dinlediğiniz metinde aşağıdaki özelliklerden hangileri görülmektedir? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.

 Belirlediğiniz özelliklerden de yararlanarak dinlediğiniz metnin türünü tahmin edip ilgili kutucuğu işaretleyiniz.

Türü Ne ?

Aşağıdaki metni okuyunuz. Okuduğunuz metni “İnsanlığın Cesaret ve Onur Simgesi: Helen Keller” metni ile anlatıcı ve anlatım özellikleri bakımından karşılaştırınız.

“Her Şey Su ile Başladı” metninde aşağıdaki özelliklerden hangileri görülmektedir? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:
Kişi kendisini tanıtırken daha çok öznel cümlelere yer verir.
Kişi olayları ve bilgileri oluş sırasına göre verir

Belirlediğiniz özelliklerden yararlanarak “Her Şey Su ile Başladı” metninin türünü tahmin edip ilgili kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap: Otobiyografi

İnceleyelim – Yorumlayalım

Dinlediğiniz metinden ve aşağıdaki görselden hareketle engelli bireylerin yaşadığı zorlukların neler olabileceğini noktalı yere yazınız.

Biz Ne Yapabiliriz?

Devletimiz engelli vatandaşlar için bazı çevresel düzenlemeler yapmaktadır. Peki, biz onlara nasıl yardımcı olabiliriz? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı yere yazınız.

Onlar için ayrılan yerlere araçlarımızı park etmeyerek, onlara yol göstererek yardımcı olabiliriz.

Tebrik Edelim

Konuşalım bölümünde başarılarından dolayı haberlere konu olan kişileri hatırlayınız. Bu kişilerden birini veya başarı öyküsüyle sizi etkileyen farklı bir kişiyi seçiniz. Seçtiğiniz kişiyle ilgili çeşitli kaynaklardan (Genel Ağ, dergi, ansiklopedi vb.) araştırma yapınız. Bu kişiye başarısı ve azminden ötürü kendisini tebrik ettiğiniz bir mektup yazınız.

Bunu kendiniz yapmalısınız.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek  Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları İçin Tıklayın!


 


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

  1. helin dedi ki:

    çok iyiydi işime yaradı

  2. DERİN dedi ki:

    ÇOK İİYİ YAAA

  3. Havalı dedi ki:

    İşime yaradı

  4. Anonim dedi ki:

    çok gzel cevaplar

    1. Havalı dedi ki:

      İşime yaradı

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: YASAK!