Web Sitemize Hoşgeldiniz 12 Aralık 2018

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Vatandaşlık-Tema Değerlendirme Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dersdestek Yayıncılık 4. Tema-Vatandaşlık Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları Sayfa 179, 180

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  179  

(1-5. soruları metne göre cevaplayınız.)

1. Şair birinci bölümde nasıl bir memleket hayal etmektedir?
Cevap: Göğü mavi, dağı yeşil, tarlası sarı, kuşları ve çiçekleri olan bir memlekete hayal ediyor.

2. Şairin barışçı bir yaklaşımının olduğu şiirdeki hangi ifadeden anlaşılmaktadır?
Cevap: “Kardeş kavgasına bir nihayet olsun” ifadesinden anlaşılmaktadır.

3. Şairin adalet anlayışını şiirdeki hangi ifade belirtmektedir?
Cevap: “Ne zengin ne fakir ne sen ben farkı olsun” ifadesiyle belirtilmektedir.

4. Şiirden aşağıdaki söz sanatlarına örnekler bularak yazınız.
Cevap:

(Karşıtlık) Ne zengin ne fakir ne sen ben farkı olsun ifadesinde “zengin ve fakir
(Benzetme) “Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun” ifadesi.

5. “Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.” cümlesinde geçen “nihayet” kelimesinin anlamı aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? Doğru kutucuğu işaretleyiniz.
Cevap:  Hiç bir şey anlaşılmayan bu filme bir nihayet verin.

7. Sınıf Türkçe Dersdestek Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa  180  

6. Aşağıdaki ifadeler doğruysa ifadelerin başındaki kutucuğa “D”, yanlışsa “Y” yazınız.

(D) a. “Kendine ‘Gecekarası’ dendiği için üzülmüştü.” cümlesinde neden-sonuç ilişkisi vardır.
(D) b. “Bu isimden kurtulmak için beyazlaşmayı düşündü.” cümlesinde amaç-sonuç ilişkisi vardır.
(Y) c. “Ne zaman cevizin sesini duysa ağzı sulanıyordu.” cümlesinde neden-sonuç ilişkisi vardır.
(D) ç. “Yaşamayı sev ki yaşam da seni sevsin.” cümlesinde koşul-sonuç ilişkisi vardır.
(Y) d. “Yorgun ve uykusuz olduğundan nöbet tutamadı.” cümlesinde amaç-sonuç ilişkisi vardır.

7.
Yağmuru hiç sevmem
Hep yağardı ayakkabımın ucu delikken
Islanırdı yamalı çoraplarım
Utanıverirdim
Yanaklarım kızarırdı.
Bu şiirdeki fiillerle ilgili aşağıdaki hangisi söylenemez?
CevapB) “sevmem” fiili dilek kipiyle çekimlenmiştir.

8. Bildiğiniz gibi martılar uçarken sendelemez, kesinlikle hızları kesilip düşmez. Gökyüzünde uçarken hızlarının kesilmesi onlar için bir ayıp, bir utanç kaynağıdır. Çoğu martı sırf yiyecek bulmak, sahilden ayrılıp tekrar geri dönebilmek için uçar. Onlar için uçmanın tek anlamı, karınlarını doyurabilmektir. Bu parçada martılarla ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
CevapD) Karınlarını doyurabildiklerinde ne hissettiklerine

9. Sekiz yıl boyunca basın dünyası için kısa öyküler, makaleler yazdı ve sekiz yıl boyunca bu yazdıklarının
hepsi reddedilerek geri döndü. Bir seferinde yazı gönderdiği bir derginin editörü, ret formunun üzerine
cesaretlendirici bir not yazılmıştı: “İyi bir deneme!” Bu çok basit görünen not ona yeni umutlar verdi.
Parçada tanıtılan kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Cevap
: A) Azimli

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlam kayması yoktur?
Cevap:  C) Bebekken sütü çok içmişim.


DERS KİTABI CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!


Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.