Hata! Javascript'inizi açınız
Web Sitemize Hoşgeldiniz 16 Eylül 2019

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları “Sen de Bir İyilik Yap” Metni Etkinlikleri Cevapları

Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe ‘Sen de bir iyilik yap’ Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplar Sayfa 253, 254, 255, 256, 257″ Konusundan Bahsedeceğiz

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 253 Cevapları 

1. Etkinlik

A) Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını bulunuz. Bunların sözlükteki anlamlarını karşılarına yazınız.

Kaygılanmak: Kaygı duymak, üzülmek:

Yüreği ağzına gelmek: Birden bire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak.

Mahcup: Utangaç, sıkılgan (kimse).

B) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.

“Psikolojik sorunlar çıkacak diye kaygılanıyorum.”
“Karanlık ve ıssız sokakta yürürken bir çığlık duyunca yüreği ağzına geldi.”
“Kenara mahcup bir çocuk gibi büzüldü.”

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Güniz Hanım, telefonu açtığında neden kaygılanmıştır? Anlatınız.
Cevap: Güniz Hanım, ders saatinde kızı aradığı için önemli bir şey olduğunu düşündüğü için kaygılanmıştır.

2. Canol’un hangi sözleri Güniz Hanım’ın güvenini kazanmasını sağlamıştır?
Cevap: “Telefonu ben size getiremem. Okula gitmek zorundayım. Siz gelip alabilirseniz iyi olur.” sözleri Güniz Hanım’ın güvenini kazanmasını sağlamıştır.

3. Güniz Hanım’ın okul müdür yardımcısının yanına gitme nedeni nedir?
Cevap: Güniz Hanım çocuğun yapmış olduğu olumlı davranışı anlatmak için okul yöneticisi ile görüşmek istemiştir.

4. Güniz Hanım, Canol’a teşekkür etmek için ne yapmıştır? Siz Güniz Hanım’ın yerinde olsaydınız Canol’u ödüllendirmek için ne yapardınız
Cevap: Canol’un cebine para koymuştur. Ben de aynı şeyi yapardım.

5. Canol’un teklif edilen ödülü kabul etmemesini nasıl yorumluyorsunuz? Düşüncelerinizi açıklayınız.
Cevap: Olumlu bir davranıştır. Yapılan iyilikte karşılık beklememek gerekir. İyilikler maddi kazanç aracı olarak görülmemelidir.

6. Metnin sonunda yer alan “İyilik yapmak hepimizin borcu. İllaki bir gün siz de birilerine bir iyilik edersiniz. O zaman ödeştik sayın.” sözlerinden ne anlıyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: İyilik yapmak, insan olmanın getirdiği bir görevdir. Bugün bize iyilik yapılır, yarın biz de başka birine iyilik yaparız. Böylece birbirimize karşı “iyilik” görevimizi yerine getirmiş oluruz.

7. Bir iyilik yaptığınızda ya da size bir iyilik yapıldığında neler hissediyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: Çok mutlu oluyorum, kendimi çok iyi hissediyorum. İnsanlara karşı daha güzel duygularla bakmaya başlıyorum.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 254 Cevapları 

3. Etkinlik

Canol’un fiziksel ve ruhsal özelliklerini metinden hareketle aşağıya yazınız.

Fiziksel Özellikleri: Sıska denilecek kadar zayıf yapılı bir öğrencidir.

Ruhsal Özellikleri: İyiliksever, çalışkan ve utangaçtır.

4. Etkinlik

A) Okuduğunuz metni özetleyiniz.

Bir gün Güniz Hanım’ın telefonu çalar. Telefonunu arayan kızıdır. Güniz Hanım telefonu açar ancak karşısındaki kızı değil, bir erkektir. Canol adındaki öğrenci kızının telefonunu bankta bulduğunu ve bu yüzden telefonun kendinde olduğunu söyler. Daha sonra Güniz Hanım çocuğa adını, soy adını ve okulunun adını sorar ve bu bilgileri kağıda yazar. Canol, Güniz Hanım’a okula gideceğinden dolayı telefonu kendine getiremeyeceğini söyler.

Güniz Hanım, Canol’un okuluna gider ve müdür yardımcısıyla görüşür. Durumu ona anlattıktan sonra Canol çağrılır. Canol gelir ve telefonu verir. Güniz Hanım Canol’a para vermeye çalışır fakat Canol kabul etmez. Bunun yerine eline fırsat geçince başka birine iyilik yapmasını, böylece ödeşebileceklerini söyler.

B) Özetlediğiniz hikâyenin ana fikrini yazınız.

Ana fikir: İyilik yapmanın karşılığı maddiyat değildir. İyilik yapmak bir insanlık görevidir.

5. Etkinlik

A) Okuduğunuz metinde geçen deyimleri aşağıya yazınız.

Yüreği ağzına gelmek
Eli ayağı boşalmak
Dili tutulmak
Gözüne kestirmek
Göz göze gelmek

B) Bu deyimlerin metnin anlamına olan katkısını açıklayınız.

Cevap: Anlatımı daha etkili kılmış, metnin anlamına zenginlik katmıştır.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 255 Cevapları 

6. Etkinlik

Okuduğunuz hikâyede Canol’un müdür yardımcısının odasından ayrılmasından sonra sizce neler olmuştur? Düşüncelerinizden hareketle aşağıya hikâye edici bir metin yazınız.

Canol mahcup mahcup odadan ayrıldı. İki yetişkin insan, küçük bir çocuktan ders almış gibi şaşkın ama memnundular….

Cevap: Güniz Hanım Müdür yardımcısının yanından ayrılarak evine gider. Eve yetiştiğinde kızının eve geldiğini görür. Kızı annesine telefonunu kaybettiğini söyler. Güniz Hanım, Canol adında bir çocuğun telefonu bulup kendisine teslim ettiğini ve bu iyiliğinden dolayı bir herhangi bir karşılık beklemediğini söyler. Kızı, Canol’la tanışıp ona teşekkür etmek için okulun adresini ister. Ardından okula gitmek için yola koyulur. Okula varmaya yakın bir yerde bir motorun öğrenciye çarptığını görür ve hemen ambulansı arar. Motor’un çarptığı öğrenci Canol’dur. Zaman kaybetmeden ambulansı araması belki de Canol’un canını kurtarmıştır. Hastaneye kaldırılan Canol, ambulansı arayan Güniz Hanım’ın kızıyla tanışır ve yapılan iyiliklerin karşılıksız kalmadığı bir kez daha güzüne çıkar…

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 256 Cevapları 

7. Etkinlik

A) Canol, parkta bulduğu cep telefonunu sahibine ulaştıramasaydı aşağıdaki numaralardan hangisini aramalıydı? Nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: 155 Polis İmdat Hattını aramalıydı. Çünkü, polisler sahip oldukları bilgilerle kısa sürede telefonu sahibine ulaştırabilirler.

B) Yukarıdaki acil durum telefon numaralarını hangi durumlarda aramalıyız? Bu numaraları gereksiz meşgul etmenin yol açacağı olumsuzluklar neler olabilir? Açıklayınız.
Cevap: 155 ve 156’yı Can ve mal güvenliğimiz tehlike altındaysa aramalıyız.  110’u bir yerde yangın gördüğümüzde, 112’yi sağlıkla ilgili acil bir durumda aramalıyız.

Bu numaraları gereksiz meşgul etmek, gerçek anlamda bu numaralara ulaşmak isteyenlere engel olur. Bunun sonucunda istenmeyen birçok sorun ortaya çıkabilir.

8. Etkinlik

A) Canol’un okulunda okul temsilcisi seçilecektir. Aşağıda, okul temsilciliği seçiminde aday olan üç öğrencinin konuşma metinleri verilmiştir. Bu adaylardan hangisinin konuşmasını daha gerçekçi buluyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 257 Cevapları 

B) Okul temsilciğine aday olduğunuzu düşünerek aşağıya bir konuşma metni yazınız. Bu metni arkadaşlarınıza sununuz. Konuşmanıza uygun bir hitap ifadesiyle başlayınız. Konuşmanızın sonunda sizi dinleyenlere teşekkür etmeyi unutmayınız.

(Bu konuşmayı kendiniz yazabilirsiniz)

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Dostluk” konulu atasözleri araştırınız. (Cevap İçin Tıklayın)

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları için Tıklayın!

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

Henuz yorum yapilmamis.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: YASAK!