Web Sitemize Hoşgeldiniz 24 Mayıs 2019

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık “Uçakla Yolculuk” Metni Etkinlikleri Cevapları

Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı EKSEN Yayıncılık Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 238, 239, 240, 241, 242” Konusundan Bahsedeceğiz

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 238 Cevapları  

1. Etkinlik

“Ulaşım” kelimesinin çağrıştırdığı kelimeleri aşağıdaki boşluklara yazınız.

2. Etkinlik

• Yolculuk yapmayı sever misiniz? Açıklayınız.
• Son olarak ne zaman ve nereye yolculuk yaptınız?
• En sevdiğiniz ulaşım aracı hangisidir? Niçin böyle düşünüyorsunuz?

Uyarı: Bu sorulara kendiniz cevap vermelisiniz.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 240 Cevapları  

3. Etkinlik

“Uçakla Yolculuk” adlı metindeki anlamını bilmediğiniz kelimeleri defterlerinize not ediniz. Bu kelimelerin anlamlarını sözlükten öğrenerek her kelimeyi birer cümlede kullanınız. Cümlelerinizi defterlerinize yazınız

Motor: Herhangi bir enerji türünü makine enerjisine dönüştüren aygıt.
Burun: Karanın, özellikle dağlık kıyılarda, türlü biçimlerde, denize uzanmış yeri.
Yama: Delik, yırtık ya da eski bir yeri uygun bir parçayla onarma, kapatma.

CÜMLELER

Geminin motoru bozulunca denizin ortasında mahsur kaldılar.
Vapur, burundan sonra görünmez oldu.
Pantolonumun diz bölgesine yama yaptık.

4. Etkinlik

• Herhangi bir yapım eki almamış (Çekim eki almış olabilir.) ve başka bir kelimeyle birleşme yoluyla oluşmamış, kök hâlindeki kelimeleri tablodaki 1 numaralı bölüme yazınız.
• Yapım eki almış kelimeleri tablodaki 2 numaralı bölüme yazınız.
• En az iki kelimenin, aralarına ek girmeyecek biçimde anlam ve yapı yönüyle birleşip kaynaşmasıyla oluşan ve tek bir varlık ya da kavramı karşılayan kelimeleri tablodaki 3 numaralı bölüme yazınız.

5. Etkinlik

4. etkinlikte yaptığınız çalışmadan hareketle aşağıdaki boşlukları doğru şekilde doldurunuz.

a. Herhangi bir yapım eki almamış ve başka bir kelimeyle birleşme yoluyla oluşmamış, kök hâlindeki kelimelere basit kelimeler denir. Basit kelimeler, yapım eklerini almaz ancak çekim eklerini alabilir.
b. İsim ya da fiil köklerine yapım ekleri getirilerek oluşturulan kelimelere türemiş kelimeler denir.
c. En az iki kelimenin, aralarına ek girmeyecek biçimde anlam ve yapı yönüyle birleşip kaynaşmasıyla oluşan ve tek bir varlık ya da kavramı karşılayan kelimelere birleşik kelimeler denir.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 241 Cevapları  

6. Etkinlik

1. Şair ilk dörtlükte, uçağın hangi özelliğini vurguluyor?
Cevap: Çift motorlu olması ve biner binmez yükselmesinden bahsetmiştir.

2. Şair uçuş sırasında ilk önce hangi manzarayla karşılaşıyor?
Cevap: Ak başlı Uludağ’la ve fabrika bacalarından çıkan dumanlarla karşılaşıyor.

3. Şair köyleri neye benzetiyor?
Cevap: Yan yana sıralanmış kutulara benzetmiştir.

4. Şair Mudanya trenini niçin oyuncağa benzetiyor olabilir?
Cevap: Çünkü çok yukarıdan tren sanki bir oyuncak gibi küçücük gözükmektedir.

5. Şair bahçeleri ve denizi nelere benzetiyor?
Cevap: Bahçeler, süslü raflara; deniz ise masmavi bir çarşafa benzetilmiştir.

6. 7 ve 8. dörtlüklerde şair, hangi benzetmelere başvuruyor?

Cevap:

Deniz, masmavi bir çarşafa benzetilmiştir.
Bahçeler, süslü raflara benzetilmiştir.
Otlayan sürüler beyaz yamaya benzetilmiştir.
Burunlar ise denizlere saplanmış kamalara benzetilmiştir.

7. “Bu şiirdeki cümleler, şairin kendi düşüncesini, duygusunu veya beğenisini içeren cümlelerdir; yani öznel yargılı cümlelerdir. Bu şiirdeki cümlelerde anlatılanların doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değişebilir; yani cümlelerdeki yargılar kanıtlanamaz.” şeklinde açıklama yapan biri sizce bu düşüncelerinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Kesinlikle haklıdır çünkü şiirde anlatılanlar şairin kendi hayal dünyasına aittir yani özneldir.

8. Şiirde, kişiden kişiye değişmeyen, herkes için aynı olan, kanıtlanabilir yargıların anlatıldığı cümleler var mıdır? Varsa bu cümleleri söyleyiniz.
Cevap: Bursa’dan Yeşilköy’e Çeyrek saatte geldik cümlesi uçakla seyahat eden herkes tarafından saat tutulursa söylenebilecek bir cümledir.

9. Bu şiirde kişiden kişiye değişmeyen, herkes için aynı olan, kanıtlanabilir yargıların anlatıldığı cümlelere, yani nesnel yargılı cümlelere yer verilmemiştir.” şeklinde açıklama yapan biri sizce bu düşüncelerinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Hayır haklı değildir. Çünkü metinde nesnel cümlelere yer verilmiştir.

10. Şiirin konusu ve ana duygusu nedir?
Cevap: Uçakla yolculuk yapan bir çocuğun gördükleri ve doğanın güzelliğidir.

11. Metinde en çok beğendiğiniz ifade, bölüm hangisi oldu?
Cevap: “burunlar ise denizlere saplanmış kamalara” ifadesi çok hoşuma gitti. Çünkü çok güzel bir benzetme yapılmıştır.

12. Metin, duygu ve düşüncelerinizde herhangi bir değişikliğe yol açtı mı? Açıklayınız.
Cevap: Bu soruya kendiniz cevap vermelisiniz.

7. Etkinlik

Metnin içeriğine uygun bir başlık belirlemek için aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

• Sizce şair, okuduğunuz metin için niçin “Uçakla Yolculuk” başlığını kullanmış olabilir?
Cevap: Uçakla yapılan bir yolculuktan bahsedildiği için bu başlık kullanılmış olabilir.

• Sizce bu başlık, metinde anlatılanlarla uyumlu, metne uygun mu? Açıklayınız.
Cevap: Evet uyumludur.

• Metnin şairi siz olsaydınız metin için hangi başlığı kullanırdınız?
Cevap: “Gökyüzünde Gezinti” başlığını kullanırdım.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 242 Cevapları  

8. Etkinlik

Sınıfta, dilediğiniz konuda ve herhangi bir hazırlık yapmadan bir konuşma yapınız. Arkadaşlarınızdan konuşmanızı değerlendirmelerini isteyiniz.

Uyarı: Bu konuşmayı kendiniz yapmalısınız.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları için Tıklayın!


DERS KİTABI CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

Henuz yorum yapilmamis.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.