Hata! Javascript'inizi açınız
Web Sitemize Hoşgeldiniz 16 Eylül 2019

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık “Robotik İle Enerji” Metni Etkinlikleri Cevapları

Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı EKSEN Yayıncılık Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 243, 251, 252, 253, 254, 255, 256” Konusundan Bahsedeceğiz

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 243 Cevapları  

1. Etkinlik

Aşağıda tanımı verilen kavramın ne olduğunu tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız. Ardından öğretmeninizin rehberliğinde bu tanımın hangi kavrama ait olduğunu bulunuz.

“Maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç.”

“Enerji” kavramına aittir.

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

• “Enerji kaynakları” sözünden ne anlıyorsunuz?
Cevap:  Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklar. Dünya üzerindeki enerji kaynakları, klasik ve alternatif kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılabilir.

• Enerjinin nasıl elde edildiğini, üretildiğini biliyor musunuz? Açıklayınız.
Cevap:  Enerji doğal kaynaklardan ya da üretilen makineler vasıtasıyla elde edilip üretilmektedir. Mesela, elektrik santralleri ile elektrik enerjisi elde ederiz. Evlerde kullandığımız sobalar ısı enerjisi üretirler.

• Bildiğiniz enerji üretim kaynakları var mı? Varsa açıklayınız.
Cevap: Doğal Gaz, Taş Kömürü, Linyit, Nafta, Asfaltit, LNG, Fuel-Oil, Motorin, Rüzgar, Güneş, Jeotermal, Biyokütle, Hidrojen, Dalga, Hidroelektrik.

3. Etkinlik

Metnin görsellerine bakınız ve başlığını okuyunuz. Görselleri ve başlığından hareketle metinde ne anlatılıyor olabileceğini tahmin ediniz.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 251 Cevapları  

4. Etkinlik

a. “Robotik ile Enerji” adlı metindeki anlamını bilmediğiniz kelimeleri defterlerinize yazınız.
b. Bu kelimelerin anlamlarını, metnin veya cümlenin anlamından tahmin etmeye çalışarak tahminlerinizi kelimelerin karşılarına yazınız.
c. Ardından sözlükten bu kelimelerin anlamlarına bakarak tahminlerinizin doğru olup olmadığını kontrol ediniz.
ç. Kelimelerin her biriyle birer cümle kurunuz ve kurduğunuz cümleleri defterlerinize yazınız. Ardından cümlelerinizi sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

Cevap:  Bu etkinliğe bilmediğiniz kelimeleri göz önünde bulundurup cevap vermelisiniz.

5. Etkinlik

Metinle ilgili aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

1. Metinde anlatılan olay nedir?
Cevap: Metin adlı çocuğun bilim şenliğine katılacağı için proje hazırlaması ve ablası ve Robotik’in Metin’e enerji konusunda ve projesinde yardım etmesi.

2. Metnin kahramanları kimlerdir?
Cevap: Metin, Selin ve Robotik.

3. Kahramanlarımızdan Metin, bilim şenliği için hangi projeyi hazırlıyor?
Cevap: İnsanların evlerine elektriğin nasıl ulaştığını anlatan bir proje hazırlıyor.

4. Okuduğunuz metinde, hangi kaynaklardan elektrik üretilebileceği açıklanmıştır?
Cevap: Güneş, rüzgar, fosil yakıtlar, akarsu.

5. Öğretmeni, Metin’e hangi konuda yardımcı oluyor?
Cevap: Projesini sunarken jüri üyelerinin sorabileceği soruların cevapları konusunda yardımcı oluyor.

6. Yenilenebilir enerji metinde nasıl tanımlanmıştır?
Cevap: Rüzgar, yağmur ve güneş gibi doğal kaynaklardan oluşan enerjidir.

7. Jeotermal enerji metinde nasıl tanımlanmıştır?
Cevap: Jeotermal enerji yerin derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu sıcak su ve buhardan yapay yollarla elde edilen enerjidir. Basitçe “dünyanın iç sıcaklığından türetilmiş güç” şeklinde tanımlamıştır.

8. Metinde, üzerinde durulan bütün enerji kaynakları hangileridir?
Cevap: Güneş, rüzgar, yağmur suları, fosil yakıtlar, jeotermal enerji.

9. Metin, nerede ve niçin uyuyakalıyor?
Cevap: Kanepede, geç vakte kadar kitap okuduğu için uyuyakalıyor.

10. Dedelerinin doğum günü kutlamasına giderlerken Metin’in sorduğu hangi soru Selin’in kahkahalarla gülmesine neden oluyor?
Cevap: “Ben kendi arabamı alana kadar dünyada benzin kalır mı diye merak ettim.”

11. Selin, iyi bir kardeştir çünkü…” cümlesi nasıl tamamlanabilir? Metinden hareketle açıklayınız.
Cevap: Bildiklerini kardeşi ile paylaşmaktan ve ona yardım etmekten çekinmemiştir.

12. Enerji nasıl üretilmektedir? Metinden hareketle açıklayınız.
Cevap: Enerji, güneş, rüzgar, su, fosil yakıtlar, jeotermal gibi enerji kaynaklarından üretilir.

13. Sizce Metin, bilim şenliği büyük ödülünü kazanmayı hak etti mi? Açıklayınız.
Cevap: Bence hak etti çünkü çok çalıştı kendisi çok emek verdi. Araştırmalarının sonucunu aldı.

14. Robotik ile Enerji adlı metinden hangi bilgileri öğrendiniz?
Cevap: Enerjinin ne demek olduğunu, Enerji kaynaklarının neler olduğunu hangi tür enerjilerin olduğunu öğrendim.

15. Sizce “Robotik ile Enerji” başlığı, metinde anlatılanlarla uyumlu, metne uygun mu? Metnin yazarı siz olsaydınız metin için hangi başlığı kullanırdınız? Açıklayınız.
Cevap: Bence uyumlu. Çünkü anlatılanlarla uyuşmaktadır. Ben olsam ENERJİ KAYNAKLARI VE METİN başlığını kullanırdım.

16. “ ‘Robotik ile Enerji’ adlı metin oldukça önemli, yararlı bir metindir.” diyen biri, sizce bu düşüncesinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Haklıdır. Metinde enerji hakkında önemli bilgiler verilmektedir.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 252 Cevapları  

6. Etkinlik

A. Aşağıdaki bilgileri okuyunuz.

B. Yukarıda verilen bilgilerden hareketle “blog”un ne olduğunu ve blogların hangi amaçlarla kurulduğunu aşağıya yazınız.

Cevap:

Blog, insanların öğrendiklerini, bildiklerini, herhangi bir konuyla ilgili düşüncelerini, günlük hayatta yaşadıklarını; yazı, video, resim ve fotoğraflar eşliğinde paylaştıkları web tabanlı, yani yalnızca ağ bağlantısı üzerinden erişilebilen, İnternet tarayıcısı yardımıyla çalıştırılabilen bir platformdur.

İnsanlar bildiği, öğrendiği ve paylaşmak istediği bilgileri diğer insanlara aktarmak amacıyla blog kurarlar.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 253 Cevapları  

C. Aşağıda, http://blog.geleceginitasarla.net/ adresli blogdan, sayfa görüntüleri yer almaktadır. Bu sayfaları inceleyiniz ve ardından sayfaların altında yer alan soruları cevaplayınız.
1. Sayfa

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 254 Cevapları  

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 255 Cevapları  

a. Sizce bu blogun kurulma amacı nedir?
Cevap: Okuyucuları, bilim, teknoloji ve robotik gelişmeler hakkında bilgilendirmektir.

b. “Bu blog, bilimle ilgili bilgilerin, gelişmelerin paylaşıldığı bir blogdur.” diyen biri sizce bu düşüncesinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Haklıdır. Bilimli ilgili bilgi ve gelişmelere yer verilmiştir.

c. “Bloglar, günlüklere benzemektedir. Bunu bu etkinlikte incelediğim blog sayfalarından anlayabiliyorum.” diyen biri sizce bu düşüncesinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Haklıdır.

ç. “Bloglar, yazar ve okuyucu arasında bir bağ kurulmasını, etkileşim gerçekleşmesini sağlar. Bunu, bu etkinlikte incelediğim blog sayfalarında yer alan, okurlara yorumlar yazıp gönderme fırsatının sunulduğu ‘Yorum Yap’ bölümlerinden anlayabiliyorum.” diyen biri sizce bu düşüncesinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Haklıdır. Çünkü, blogun altında yorum kısmı bulunmaktadır.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 256 Cevapları  

7. Etkinlik

İstediğiniz konuda bir konuşma yapınız. Arkadaşlarınızdan konuşmanızı değerlendirmelerini isteyiniz.

Bu konuşmayı kendiniz yapmalısınız.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları için Tıklayın!

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

Henuz yorum yapilmamis.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: YASAK!