Hata! Javascript'inizi açınız
Web Sitemize Hoşgeldiniz 24 Ağustos 2019


6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık “Beyaz Diş” Dinleme Metni Etkinlikleri Cevapları

Şimdiki Yazımızda “6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı EKSEN Yayıncılık Etkinlikleri Soruları ve Cevapları Sayfa 230, 231” Konusundan Bahsedeceğiz

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 230 Cevapları  

1. Etkinlik

Aşağıdaki özdeyişle ilgili duygu ve düşüncelerinizi açıklayınız

Cevap: İnsan olmanın farkına varmak için hayvanlara karşı sevgi beslenmeli, onlara merhamet edilmelidir.

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

• Hayvanları niçin sevmeli, korumalıyız?
Cevap: Hayvanlar dilsiz canlılardır. Bizler gibi bir cana sahiplerdir. Ancak sıkıntıları olduklarınd, aç olduklarında kimseden yardım isteyemezler. Bu yüzden onları sevmeli ve korumalıyız.

• Hayvanların insanlar için neden önemli olduğunu biliyor musunuz? Açıklayınız.
Cevap: Bazı hayvanlar insanlar için besin kaynağıdır. Bazı hayvanlar insanların güvenliğini sağlar. Bazı hayvanlar da insanların en sadık dostlarıdır. Bu yüzden hayvanlar önemlidir.

• Yaşadığınız çevrede hangi hayvan, vahşi hayvan türleri yaşıyor? Bu türlerin gözlemleyebildiğiniz özellikleri nelerdir?
Cevap: Bu soruya yaşadığınız yerde yaşayan vahyi hayvanları göz önünde bulundurarak cevap vermelisiniz.

3. Etkinlik

a. Metni bir kez daha dinleyiniz. Metni dinlerken defterinize not ettiğiniz kelimelerin anlamlarını, metnin veya cümlenin anlamından tahmin etmeye çalışarak tahminlerinizi kelimelerin karşılarına yazınız.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Sayfa 231 Cevapları  

b. Ardından bu kelimelerin anlamlarını sözlükten öğreniniz.
c. Anlamını doğru tahmin ettiğiniz kelimenin yanına “” işareti koyunuz.
Cevap:

5. Etkinlik

Metinle ilgili aşağıdaki soruları sözlü olarak cevaplayınız.

1. Beyaz Diş neden korkmaktadır?
Cevap: Efendisinin can yakıcı ellerinin kafasına doğru uzanmasından dolayı korkmaktadır.

2. Beyaz Diş’in insanlara karşı güvensizlik duymasının nedeni nedir?
Cevap: Beyaz Diş’in insanlara karşı güvensizlik duymasının nedeni önceki sahibinin ona işkence etmesidir.

3. Yeni sahibinin Beyaz Diş’i okşaması, onu neden rahatsız etmektedir?
Cevap: Efendisinin ellerinin boynunu kıskaç gibi sıkıp işkence edeceğinden korktuğu için rahatsız olmaktadır.

4. Matt (Met), Weedon Scott(Vidın Skat)’a ne söylüyor?
Cevap: “Bay Scott, darılmayın ama düşüncelerimi söylemeliyim. Bana kalırsa bu yaptığınıza macera denir.” diyor.

5. Matt, neyin bir macera olduğunu düşünüyor?
Cevap: Vahşi bir hayvanı okşamasının macera olduğunu düşünüyor.

6. Beyaz Diş, Matt’i görünce nasıl bir tepki veriyor?
Cevap: Korkunç bir sesle hırlıyor.

7. Matt niçin Weedon Scott’a sirke girmemekle kendini harcadığını söylüyor olabilir?
Cevap: Sirkte hayvanları eğitmek için onlara türlü işkenceler ve zulümler yapılır. Matt’e göre bir hayvan sevgiyle değil, şiddetle eğitilir. Bu yüzden kendini harcadığını söylüyor.

8. Yazar, Beyaz Diş’in eski yaşamıyla yeni yaşamının niçin birbirinin karşıtı olduğunu düşünüyor olabilir?
Cevap: Eski yaşamında işkence görüp vahşi bir yaşam sürüyordu. Yani yaşamında ise şefkat görüyor, başı okşanıyordu.

9. Weedon Scott’ın Beyaz Diş’i değiştirdiği söylenebilir mi? Açıklayınız.
Cevap: Evet, söylenebilir. Beyaz diş zamanla sevildiğini hissetmiş ve uysallaşmıştır.

10. Weedon Scott, Beyaz Diş’e niçin iyi davranmaktadır?
Cevap: Hayvanları sevdiği için iyi davranmaktadır.

11. Beyaz Diş’in hırıltısındaki sertliği yumuşatamamasının nedeni nedir?
Cevap: Geçmişte sert ve öfkeli bir şekilde hırladığı için artık boğazı nasır bağlamıştı. Bu yüzden sertliği yumuşatamıyordu.

12. Beyaz Diş, hangi zamanlarda huzursuzluk duyuyor, kendini boşlukta hissediyor?
Cevap: Sahibi kendine dokunmadığında, efendisinden uzaklaştığında huzursuzluk duyuyordu.

13. Metin, düşüncelerinizde herhangi bir değişikliğe yol açtı mı? Açıklayınız.
Cevap: Evet, açtı. Köpekler de bizler gibi duygulu canlılardır. Onlara karşı davranışlarımız duygularının değişmesine neden olur.

14. “‘Beyaz Diş’ adlı metin, çok önemli, çok değerli bir metindir.” diyen birinin bu düşüncesine katılıyor musunuz? Niçin?
Cevap: Evet, katılıyorum. Metin bizlere hayvanlara sevgi göstermeyi öğretmektedir.

6. Etkinlik

“Beyaz Diş” adlı metni sınıfta arkadaşlarınıza özetleyiniz.

Beyaz Diş, yarı köpek yarı kurt olan bir yavru kurttur. Yavru Kurt bir gün annesi ve kardeşleriyle yaşadıkları mağaradan dışarıda bir ışık görür ve meraklarına yenik düşerek ışığa doğru gider. Dışarıda insanların olduğu bir kamp görür. Oraya girdiğinde Gri Kunduz, Beyaz Diş’i yakalar. Yavrusunun sesini duyan annesi de kampa girince Gri Kunduz annesini de yakalar.

Daha sonra annesi başka yere gönderilir ve Beyaz Kurt yalnız başına yaşamayı öğrenir. Kampta köpeklere eziyetler artar ve Beyaz Diş kamptan kaçarak doğada iyice vahşileşerek tam bir kurt olur. Kampına tekrar dönen Beyaz Diş, Smith adında biri tarafından alınır. Smith, Beyaz Diş’e işkenceler yapar, onu iyice vahşileştirir ve onu dövüştürerek para kazanır. Bu kavgaların birinde Weedon Scott adlı bir hayvan sever Beyaz Diş’e acır  ve onu sahibinden satın alır.

Weedon Scott, Beyaz Diş’e çok iyi davranır. Beyaz Diş, Efendisinin sevgisi karşısında biraz afallar. Çünkü, o zamana kadar hiç kimse başını okşamamıştır. Beyaz Diş, zamanla bu sevgiyi  kabullenir ve Efendisinin sevgisini arar olur. Efendisi yanında değilken huysuzlaşır, yanındayken de uysallaşır.

7. Etkinlik

Aşağıdaki soruyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi; yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya dikkat ederek açıklayınız.

“Bir hayvana dönüşme fırsatınız olsaydı hangi hayvan olmak isterdiniz? Niçin?”

Cevap: Papağan olmak isterdim. Çünkü, papağan olup insanların konuştuklarını tekrarlamak çok eğlenceli olabilirdi.

6. Sınıf Türkçe Eksen Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları için Tıklayın!

(2019-2020) DERS KİTABI CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

  1. Ödevci dedi ki:

    Çok saolun çok yardımı dokundu.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.