Hata! Javascript'inizi açınız
Web Sitemize Hoşgeldiniz 18 Ağustos 2019


6. Sınıf Türkçe Başak Yayınları Bilim ve Teknoloji Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Türkçe Başak Yayınları 4. tema Bilim ve Teknoloji Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları Sayfa 195, 196, 197, 198

A. Aşağıdaki soruların yanıtlarını Genel Ağ’da arama yaparak bulunuz.

1. Kâğıdı, hangi uygarlık icat etmiştir?
Yanıt: Kağıdı Çin Uygarlığı icat etmiştir.
Anahtar Sözcükler: Kağıt, icat, uygarlık.
Genel Ağ Adresi:

2. Aşağıda sözü edilen kişi kimdir?
Dünyanın ilk kadın savaş pilotu olarak tarihe geçmiştir.
Atatürk tarafından 12 yaşında evlat edinilmiştir.
Av ve bombardıman uçakları alanında uzmanlaşmıştır.

Yanıt: Sabiha Gökçen
Anahtar Sözcükler: Kadın pilot, Atatürk, savaş, pilot.
Genel Ağ Adresi: wikipedia.org

B. Metni okuyalım ve aşağıdaki soruları yanıtlayalım.

1. “Küçük kardeş ise savaşmaktan, ülkeler ele geçirmekten yana değilmiş.” cümlesinden yola çıkarak
“bir şeyden yana olmak ya da olmamak” ifadelerinin anlamlarını, kendi cümlelerinizle açıklayınız.
Bir şeyden yana olmak, o  şeyi desteklemek veya yapılmasını istemek; Bir şeyden yana olmamak ise o şeyi desteklememek yapmak istememektir.

2. Yazarın bu metni oluşturma amacı ne olabilir? Okura ne söylemek istemektedir?
Yazar bu metni bize ders vermek için oluşturmuştur. Yazar, önemli olanın savaşmak değil geleceğe faydalanılan bir şeyler bırakmak olduğunu okura söylemektedir.

3. Büyük hakan, sizce nasıl bir yol izleseydi o da unutulmaz bir hakan olabilirdi?
O da insanlara faydalı işlerde bulunsaydı unutulmaz bir hakan olurdu.

4. Metnin türü nedir? Bu türün özelliklerini nasıl yansıttığını metinden örnekler vererek açıklayınız.
Metnin türü masal olabilir. Çünkü, ölümlerinden bin yıl sonra tekrardan yeryüzünde buluşmaları ancak masallarda olabilecek bir olay.

5. Metnin ana fikri nedir?
Metnin ana fikri, ölümden sonrası için insanların yararına olacak şeyler bırakmak gerekir.

C. “……. , gelecekte mutlaka olacak.” ya da “…..’nın, gelecekte mutlaka olmasını isterdim.” konulu bir paragraf oluşturunuz. Yazmadan önce aşağıdaki soruları okuyup, yanıtlarını düşününüz.

✓ İcat edilmesinin olanaksız olduğunu düşündüğünüz herhangi bir cihaz, teknolojik ürün ya da günlük yaşamı kolaylaştıracak bir alet, giysi, araç-gereç vb. var mı?
✓ Keşke icat edilmiş olsaydı dediğiniz bir ürün var mı?
✓ Sizin icat etmek istediğiniz ve insanlığa büyük bir katkı sunacağını düşündüğünüz bir ürün var mı?
✓ “Bugün henüz icat edilmedi ancak gelecekte mutlaka icat edileceğini düşündüğüm ……. gibi bir ürün olacak/olmasını isterdim.” dediğiniz bir şey var mı?

Gelecekte icat edilmesini istediğim bir şey var. Bu da ışınlanmaya yarayan bir alet. Belki de bir gün bu alet icat edilecek ve insanlık için büyük bir kolaylık sağlayacak. İnsanlar diledikleri yere birkaç saniyede gidebilecek.

Ç. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki sözcüklerle anlam ilişkisi bakımından üçlü bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır?

Cevap: A. eli sıkı

2. Bahar babasından bir cep telefonu istemektedir. Ancak annesi, yaşının çok küçük olması nedeniyle buna karşıdır. Sonunda Bahar, ısrarlarıyla telefonu aldırmayı başarır. Bunun üzerine annesi öfkeyle “Babanın ağzından girip burnundan çıktın” der. Bahar, annesinin ne demek istediğini bir türlü anlayamaz.
Bahar’ın bu deyimi anlayabilmesi için deyimin aşağıdakilerden hangisi ile açıklanması gerekir?

Cevap: C. türlü yollarla birini bir şeye razı etmek

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim, açıklamasıyla birlikte verilmemiştir?

Cevap: B. Kardeşi üniversiteyi kazandı, dünyalar onun oldu.

4. “Bir şeye üstünkörü bakmak” anlamına gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: A. göz atmak

5.

Metinde öncelenen anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B. açıklama

6. Arkadaşlarınıza sınıfta bir konuşma gerçekleştireceksiniz. Konuşmanıza başlarken aşağıdaki sözlerden hangisiyle başlayabilirsiniz?

Cevap: C. Sevgili arkadaşlar, sizlere “bilim insanlarının özellikleri” hakkında bilgi vereceğim.

7.

Berna – Ben bilgisayar kullanmayı bilmiyorum.
Deniz – Bir kursa yazılsana.
Berna – …
Deniz – Akşamları gidebilirsin.
Berna – Bu kadar şeyi aynı anda nasıl idare edebilirim?

Bu karşılıklı konuşmada boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Cevap: B. Tüm gün işte oluyorum.

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde iyelik eki almış bir sözcük vardır?

Cevap: D. Babam, kapının önünde bekliyordu.

9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi farklı bir yapım eki almıştır?

C. O bereyi köşedeki örgücüden aldım

10.

İnsanlar (1), canım insanlar,
Işıklar, güneşler hep sizin için.
Sizinle anlamlı (2) yıldızlar, deniz.
Sizinle bölüşür sevinci kuşlar.
Siz varsınız, korkunç değil
Karanlığı (3) gecelerin (4) …
(İlhan GEÇER)

Cevap: D. 4

(2019-2020) DERS KİTABI CEVAPLARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN!



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAS

Yorumlar

  1. Merve Türk dedi ki:

    Çok güzel olmuş kim yaptıysa ellerinize sağlık

  2. Zeliha alaca dedi ki:

    Ağa çok vermiyorsun Abi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.